50 év felett egyre gyakrabban előforduló, mondhatni „népbetegség” a porckopás, amely nemcsak megnehezíti az ember mindennapjait, de a legegyszerűbb mozdulatokat is képes pokollá tenni. De mi is pontosan az ízületi kopás? Hogyan kezeljük, és megelőzhető-e egyáltalán? 

A porckopás egy degeneratív ízületi betegség, amely a csontok és ízületek felszínének fokozatos kopásában nyilvánul meg. Az ízületi porcok a kopás során elváltoznak, elvékonyodnak. Az emberek többségénél csak időskorban jelentkezik, de az intenzíven sportoló fiataloknál is megjelenhet. Ha nem figyelünk oda rá, a porckopás akár olyan szintűvé is fajulhat, hogy a csontfelszínt már semmi sem védi. A csontok ebből adódóan egymást fogják dörzsölni a mozgás során, aminek szükségszerű  következménye a csontok felszínének drasztikus átalakulása. Míg az egészséges csont felszíne sima, addig az egymáshoz csiszolódó csontoké egyenetlen. A porc ilyen szintű elkopása esetén a legkisebb mozdulat is embertelen fájdalmakkal járhat, amely jelentkezhet

A porckopás kialakulásában szerepet játszó tényezők

  1. Az ízületek normál igénybevétele önmagában ritkán vezet porckopáshoz, viszont a túlsúly plusz terhet jelent a szervezet számára. Így az ízületeknek is folyamatosan nagyobb súlyt kell elbírniuk, nem beszélve arról, hogy például a pocak miatti rossz testtartás is kialakulhat, aminek számos más negatív hozadéka lehet. A többletsúly cipelésével különösen a térd és a csípő terhelődik túl. A túlsúllyal küzdők esetében ezért leginkább ott szokott kialakulni porckopás.
  2. A rosszul összeforrt csonttörés vagy a láb- és csípődeformitás szintén lehet a kopás kialakulásának oka, ezért mindenképp forduljunk ilyen panasszal orvoshoz.
  3. Gyakori ok emellett az intenzív sport. A rendszeres megerőltetés már fiatalkorban is okozhat némi kopást az ízületek felszínén. Épp ezért ajánlatos rendszeresen beiktatni heti 1-2 pihenőnapot. Leginkább azok a sportok gyorsíthatják fel a kopás folyamatát, amelyek folyamatosan egyetlen testrészt terhelnek – így például a foci vagy a tenisz. Minél intenzívebb a sport, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki idővel porckopás. Először az apró, szúró fájdalmat csak mozgás közben tapasztaljuk, viszont ha nem figyelünk kellőképpen oda rá, ez a mindennapokban is megjelenhet, és a végén már maga a séta vagy a legtermészetesebb mozgás is lehetetlennek tűnő feladat lesz.
  4. A dohányzás is növeli a porckopás kialakulásának esélyét, mivel a nikotin rossz hatással van a vérkeringésre, ezáltal a különböző szövetek, így a porcszövetek is károsodhatnak.
  5. Ma már az ülő munkát végzőket is érinti ez a népbetegség: az irodákban az ember a napja nagy részében ül és gépel. Ezáltal sem a testtartására nem figyel, sem arra, hogy pihentesse ízületeit, vagy hogy szüneteket tartson, felálljon, nyújtson egyet. Az irodai dolgozók esetében főlek nyaktájékon jelentkezik kopás, hiszen ott a legnagyobb a terhelés.  

Mindenképpen lássa szakorvos

A porcsejtek a növekedési fázis lezárulta után már nem osztódnak tovább, idővel pedig a porcszövet elkezd csökkenni. A porcerősítő termékek az elveszett porcszöveteket már nem tudják visszaépíteni, de a meglévőket meg tudják erősíteni, ezért porckopás esetén ajánlatos valamilyen porcerősítő készítmény szedése. A komoly problémák elkerülése végett azonban mindenképp forduljunk szakorvoshoz, kérjük ki reumatológus tanácsát. 

Az orvos a vizsgálat után javasolhat:

Hogyan előzhető és/vagy állítható meg a porckopás?

Szervezzük újra az életmódunkat: