Szükségszerű az időskori porckopás? Így előzzük meg!

A porckopás kialakulását okozó elsődleges tényezők a túlsúly, az ebből következő túlterhelés, a az intenzív sport, az ülő munka és a túlzott mértékű dohányzás.

50 év felett egyre gyakrabban előforduló, mondhatni „népbetegség” a porckopás, amely nemcsak megnehezíti az ember mindennapjait, de a legegyszerűbb mozdulatokat is képes pokollá tenni. De mi is pontosan az ízületi kopás? Hogyan kezeljük, és megelőzhető-e egyáltalán? 

A porckopás egy degeneratív ízületi betegség, amely a csontok és ízületek felszínének fokozatos kopásában nyilvánul meg. Az ízületi porcok a kopás során elváltoznak, elvékonyodnak. Az emberek többségénél csak időskorban jelentkezik, de az intenzíven sportoló fiataloknál is megjelenhet. Ha nem figyelünk oda rá, a porckopás akár olyan szintűvé is fajulhat, hogy a csontfelszínt már semmi sem védi. A csontok ebből adódóan egymást fogják dörzsölni a mozgás során, aminek szükségszerű  következménye a csontok felszínének drasztikus átalakulása. Míg az egészséges csont felszíne sima, addig az egymáshoz csiszolódó csontoké egyenetlen. A porc ilyen szintű elkopása esetén a legkisebb mozdulat is embertelen fájdalmakkal járhat, amely jelentkezhet

 • hirtelen nyilalló, szúró fájdalom,
 • vagy folyamatos, hasogató fájdalom formájában.

A porckopás kialakulásában szerepet játszó tényezők

 1. Az ízületek normál igénybevétele önmagában ritkán vezet porckopáshoz, viszont a túlsúly plusz terhet jelent a szervezet számára. Így az ízületeknek is folyamatosan nagyobb súlyt kell elbírniuk, nem beszélve arról, hogy például a pocak miatti rossz testtartás is kialakulhat, aminek számos más negatív hozadéka lehet. A többletsúly cipelésével különösen a térd és a csípő terhelődik túl. A túlsúllyal küzdők esetében ezért leginkább ott szokott kialakulni porckopás.
 2. A rosszul összeforrt csonttörés vagy a láb- és csípődeformitás szintén lehet a kopás kialakulásának oka, ezért mindenképp forduljunk ilyen panasszal orvoshoz.
 3. Gyakori ok emellett az intenzív sport. A rendszeres megerőltetés már fiatalkorban is okozhat némi kopást az ízületek felszínén. Épp ezért ajánlatos rendszeresen beiktatni heti 1-2 pihenőnapot. Leginkább azok a sportok gyorsíthatják fel a kopás folyamatát, amelyek folyamatosan egyetlen testrészt terhelnek – így például a foci vagy a tenisz. Minél intenzívebb a sport, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki idővel porckopás. Először az apró, szúró fájdalmat csak mozgás közben tapasztaljuk, viszont ha nem figyelünk kellőképpen oda rá, ez a mindennapokban is megjelenhet, és a végén már maga a séta vagy a legtermészetesebb mozgás is lehetetlennek tűnő feladat lesz.
 4. A dohányzás is növeli a porckopás kialakulásának esélyét, mivel a nikotin rossz hatással van a vérkeringésre, ezáltal a különböző szövetek, így a porcszövetek is károsodhatnak.
 5. Ma már az ülő munkát végzőket is érinti ez a népbetegség: az irodákban az ember a napja nagy részében ül és gépel. Ezáltal sem a testtartására nem figyel, sem arra, hogy pihentesse ízületeit, vagy hogy szüneteket tartson, felálljon, nyújtson egyet. Az irodai dolgozók esetében főlek nyaktájékon jelentkezik kopás, hiszen ott a legnagyobb a terhelés.  

Mindenképpen lássa szakorvos

A porcsejtek a növekedési fázis lezárulta után már nem osztódnak tovább, idővel pedig a porcszövet elkezd csökkenni. A porcerősítő termékek az elveszett porcszöveteket már nem tudják visszaépíteni, de a meglévőket meg tudják erősíteni, ezért porckopás esetén ajánlatos valamilyen porcerősítő készítmény szedése. A komoly problémák elkerülése végett azonban mindenképp forduljunk szakorvoshoz, kérjük ki reumatológus tanácsát. 

Az orvos a vizsgálat után javasolhat:

 • gyógytornát,
 • fizikoterápiát,
 • hőkezelést,
 • felírhat fájdalomcsillapító gyógyszereket,
 • súlyos, előrehaladott állapotban akár műtét is szóba jöhet.

Hogyan előzhető és/vagy állítható meg a porckopás?

Szervezzük újra az életmódunkat: 

 • A porckopás megelőzése érdekében fontos a rendszeres mozgás. Ha már jelentkeztek a kopás tünetei, érdemes olyan sportot választani, ami kíméli vagy kíméletesen mozgatja át az érintett területet, mint például az úszás.  
 • Ha van némi súlytöbblet, célszerű leadni néhány kilót.
 • Mindig figyeljünk a helyes testtartásra. A mindennapokban hajlamosak vagyunk görnyedni, ezzel is plusz erőhatásoknak téve ki a hátat és a derekat. Ügyeljünk a megfelelő alátámasztásra, esetleg szerezzünk be egy testtartásjavítót.
 • A speciális bokatámasz, térdtámasz, könyöktámasz rögzíti a fájdalmas ízületet, és ezáltal hozzájárulhat a kínzó fájdalom enyhítéséhez és a gyógyulási folyamathoz.
 • Térjünk át vitamindús étrendre, fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt.
 • Ha már jelentkeztek az első tünetek,tartsunk gyulladáscsökkentő diétát. Együnk halat, mogyorót, leveles zöldségeket, paradicsomot és más antioxidánsokban gazdag ételt.
 • A testet, így az ízületeket is stabilizáló izmok erősítése az egész testre kiterjedően.