Az arthritisnek, köznapi nevén ízületi gyulladásnak a legkülönbözőbb fajtái keserítik meg nagyon sok ember életét. Ezeknek az egyik legsúlyosabb formája a rheumatoid arthritis, amely az egész szervezetet érintő, és főként az ízületekben jelentkező krónikus gyulladás. A szakorvosi kezelések mellett talán a legfontosabb „ellentámadást” a megfelelő életforma és azon belül is a táplálkozás radikális megváltoztatása jelentheti. Az alábbiakban éppen ezért a rheumatoid arthritis esetén alkalmazható diétákhoz, illetve étrendi szokásokhoz szeretnénk néhány jó tanáccsal hozzájárulni annak érdekében, hogy ha megszüntetni nem is, de legalább szinten tudjuk tartani a betegséget.

A rheumatoid arthritis

E betegségek kialakulásának pontos okáról a szakembereknek eltérő véleményük van, de amiben mindenki egyetért, hogy az egyik legáltalánosabb kiváltó ok az immunrendszer támadása az ízületeket borító porcok ellen. Az egész szervezetet érintő krónikus gyulladás többek között az ízületek duzzadásával vagy akár deformálódásával járhat együtt, és komoly fájdalmakat, valamint a mozgás fizikai korlátozottságát okozhatja. Ez a kóros folyamat elsősorban a nőket érinti, közülük is leginkább a 30-50 éves korosztályt, de sajnos a fiatalabb és az idősebb korosztály, illetve a férfiak sincsenek teljes biztonságban.

Étkezési irányelvek rheumatoid arthritis esetén

A rheumatoid arthritisnek természetesen különböző fázisai vannak. A táplálkozásnak minden esetben igazodnia kell ahhoz, hogy éppen milyen mértékben van korlátozva a betegségben szenvedő a táplálkozás folyamatában. Az étrendnek azonban nemcsak a beteg állapotára, de az orvosi kezelésekkel járó mellékhatásokra is tekintettel kell lennie.

A gyakran szükségessé váló szteroid kezelés következtében például kialakulhat alultápláltság. Igaz ez akkor is, ha amúgy a beteg testsúlya változatlan, vagyis nem indul be még annak csökkenése. Szakemberek szerint a legoptimálisabb, ha testtömeg kilogrammonként (ttkg) minimum 30-40 kcal energiát biztosítunk napi szinten. Ajánlott, hogy ennek a bevitt ételmennyiségnek legalább 4-5 g/ttkg szénhidráttartalma legyen, amely fruktózt, cukrot és glükózt, vagyis krisztalloid és összetett szénhidrátokat egyaránt tartalmaz. Természetesen minden esetben érdemes és szükséges figyelembe venni az orvosok ajánlását, illetve a beteg igényeit egyaránt.

A rheumatoid arthritisben szenvedő betegek számára a helyes táplálkozás kiemelt fontossággal bír. Betegség esetén érdemes könnyen bevihető ételeket fogyasztani.

A könnyen bevihető, könnyű ételeket érdemes előnyben részesíteni

Általános tanácsként azt mondhatjuk, hogy a „könnyű ételeket” mindenképpen érdemes előnyben részesíteni, éppen ezért próbáljuk meg elkerülni például a szalonna, a füstölt húsok, sőt a friss kelt tészták fogyasztását egyaránt.

A gyümölcsök és zöldségek mellett ugyanakkor bátran lehet fogyasztani a mártásokat, főzelékeket, krémleveseket, krémeket, azaz minden olyan ételt, amely állagából adódóan könnyebben bevihető a szervezetbe.

Kalcium, szénhidrátok és fehérjék

Ami a fehérjéket illeti, arra érdemes odafigyelni, hogy lehetőleg növényi eredetűeket fogyasszunk, mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy a rheumatoid arthritises betegek panaszai jelentősen csökkentek, miután mérsékelték a húsok és egyéb állati eredetű fehérjék fogyasztását.

A szükséges zsírmennyiséget (1-1,3 g/ttkg) gyorsan felszívódó, könnyen emészthető formában érdemes fogyasztani. Fontos támpont, hogy az omega-3 zsírsavak a betegségre igazoltan pozitív hatással vannak, éppen ezért lazacot, heringet, makrélát vagy bármilyen tengeri halat mindenképpen ajánlatos az étrendbe illeszteni.

Mivel a rheumatoid arthritis következtében a csontritkulás veszélye sajnos nagyon magas, ezért fokozottan kell ügyelni a szervezet számára szükséges kalcium mennyiség biztosítására. Ajánlott legalább 1300-1500 mg bevitelét megoldani naponta az olajos magvakkal, mint például a mandula, a dió, a mogyoró vagy éppen a mák, továbbá a tejtermékekkel: a kefirrel, joghurttal, illetve a különböző sajtféleségekkel.

A rheumatoid arthritisben szenvedő betegek számára a helyes táplálkozás kiemelt fontossággal bír. A betegség esetén érdemes könnyen rágható ételeket enni.

Amikor már az étkezési folyamat is fájdalommal jár

Mivel a rheumatoid arthritis előrehaladott formájában akár bénulásos jellegű tüneteket is okozhat, amelynek következtében például az étkezés is súlyos nehézségekkel járhat: akár a rágás és nyelés folyamata, akár magának az evőeszköznek az irányítása is komoly nehézségekbe ütközhet. Éppen ezért nemcsak a megfelelő tápanyagok bevitelére kell odafigyelni, de megfelelő konyhatechnológiai megoldásokkal – mint például speciális bögrék, poharak és evőeszközök –, valamint könnyen kezelhető és kényelmesen használható ágyasztalok biztosításával is segíthetünk az amúgy nagyon komoly nehézségekkel és fájdalmakkal járó étkezésekben.

Ezzel párhuzamosan olyan ételeket javasolt kínálni, amelyek lehetőleg rágás nélkül is fogyaszthatóak. Éppen ezért a rheumatoid arthritis betegségben szenvedőknek elsősorban pépes vagy folyékony, leveses, vagy nagyon könnyen rágható és lenyelhető ételeket kell biztosítani, ezzel is megkönnyítve számukra a szükséges tápanyagok bevitelét.

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta