Ujjaink megduzzadásának rengeteg külső és belső oka lehet. Ha viszont a duzzanatot erős fájdalom vagy elszíneződés kíséri, akkor könnyen lehet, hogy valamilyen betegség áll a hátterében, amit mindenképpen érdemes kideríteni. Ilyen esetben feltétlenül forduljunk szakorvoshoz! Lássuk, milyen külső tényezőkre, illetve betegségekre vezethető vissza az ujjak duzzanata.

Fizikai behatások

Az ujjaink leggyakrabban valamilyen külső traumás hatás következtében dagadnak be – például ha odacsukjuk az ajtóhoz, vagy egy szerencsétlen lépés következtében ráesünk. Ilyenkor az ujjak könnyen megrándulnak, zúzódnak, súlyos esetben pedig el is törnek. A balesetekkel járó sérülések általában erőteljes fájdalommal és duzzadással járnak, amelyek mindenképpen orvosi ellátásra szorulnak. 

Kánikula

A nyári meleg napok alkalmával ujjaink némiképp vastagabbak lesznek a megszokottnál. Ennek oka, hogy testünk a meleg hatására több hőt ad le a bőrünkön keresztül. A szivárgó nedvesség miatt a szövetekben könnyen kialakulhat némi folyadékfelesleg, amelynek következtében kezünk és lábunk átmenetileg megvastagszik.

Sós ételek fogyasztása

Amikor túl sok sós ételt fogyasztunk, szervezetünk a víz visszatartásával igyekszik megtartani a só-víz egyensúlyt, mivel a kálium és a nátrium arányának tartós megbomlása keringési zavarokhoz vezethet. A vízvisszatartás egyik jele lehet az ujjak duzzanata, az egyensúly visszaállásával azonban ez elmúlik néhány napon belül. Ha ez mégsem történne meg, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz! Mindemellett fontos, hogy hosszú távon igyekezzünk elkerülni a nagyon sós ételeket.

A megduzzadt ujjak igen komoly megbetegedésekre is utalnak. A tünet utalhat Raynaud-kórra, gyógyszerek mellékhatására, köszvényre, vagy rheumatoid arthritisre.

Különféle fertőzések

Három olyan fertőzéstípusról tudunk, amelyek következtében ujjaink megvastagodhatnak:

Bármelyikről is legyen szó azonban, semmiképp se vegyük félvállról a problémát, ugyanis a fertőzések képesek a környező testrészeinkre is átterjedni, ezért minél hamarabb érdemes a problémát kezelni.

Intenzív testmozgás

Amikor edzünk, akkor a szívünknek, a tüdőnknek, valamint az izmainknak az átlagosnál jóval több oxigénre van szükségük. Ez azt jelenti, hogy az intenzív mozgás ideje alatt nem fog annyi vér jutni az egyéb területekre – például az ujjakba –, amelynek következtében azok megduzzadnak.

Rheumatoid arthritis

A rheumatoid arthritis egy tipikus mozgásszervi megbetegedés, amely az ízületi felszín hártyájának gyulladásával jár. Kísérőtünete lehet erős fájdalom és az ujjak megduzzadása is. Ha esetleg a panaszok hátterében generális ízületi megbetegedés áll, ne feledjük beszerezni a megfelelő ízületi stabilizátort is, amellyel kellően tehermentesíthetjük a beteg végtagot.

Psoriasisos ízületi gyulladás

Ez az ízületi rendellenesség legtöbbször a psoriasis nevű bőrbetegséggel együtt szokott jelentkezni. A betegség egyik tünete, hogy a kezek és a lábak ujjai egyaránt megvastagodnak.

Köszvény

Amikor az ember túlzásba viszi a hús- és alkoholfogyasztást, megnövekszik a köszvény kialakulásának kockázata. Ritkán genetikai háttere lehet. Ilyenkor a vérben lévő húgysav kristály formájában kicsapódik az ízületekben, és károsítja azokat. A köszvény nem csak a lábujjakat, hanem testünk bármely ízületét érintheti, és rendszerint extrém fájdalommal és duzzadással jár. Megszüntetésének érdekében gyógyszeres kezelések jöhetnek szóba, amelyek csökkentik az ízületi fájdalmat. A gyógyulás azonban rajtunk is múlik: igyekezzünk a zsírban gazdag, húsos ételeket elkerülni, illetve mértéket tartani az alkoholfogyasztásban.

Carpalis alagút szindróma

Komoly fájdalommal, az ujjak duzzanatával, továbbá kéz- és végtagzsibbadással is jár, ha a csuklóban futó idegszálat valami nyomja. A kéztő alagút szindróma többnyire attól alakul ki, hogy egy bizonyos, megerőltető mozdulatsort végzünk huzamosabb ideig. Kezdeti stádiumban a pihentetés és a csukló stabilizálása támasztékkal segítséget jelenthet, előrehaladott állapotban azonban a műtét jelent megoldást. 

A megduzzadt ujjak igen komoly megbetegedésekre is utalnak. A tünet megjelenését követően érdemes orvosi vizsgálatra jelentkezni egészségünk érdekében.

Raynaud-kór

A hideg vagy a szorongás az artériák beszűkülését okozza, ennek következtében pedig nagy mértékben leromlik a keringésünk is. Így alakul ki a Raynaud-szindróma, amely az ujjak elfehéredésével és egyúttal erős fájdalomérzettel jár. Amikor a kézben lévő érgörcs alábbhagy, az ujjak lilás színűek lesznek, és a bennük lévő vérkeringés újra felgyorsul. Ezt követően a fájdalom lassan enyhülni kezd, végül ujjaink visszatérnek a normál állapotukba.

Egyes gyógyszerek szedése

Az olyan készítmények szedése miatt is megduzzadhat az ujjunk, mint:

A tünetekről mindenképpen érdemes konzultálni az orvosunkkal.