Előfordul, hogy mozgás során azt érezzük, valami nincs rendben az ízületeink körül – például nyilalló fájdalom vagy váratlan érzékenység jelentkezik –, de nem tudjuk megmondani a hirtelen fájdalom okát. Az érintett terület ízületi ultrahang általi vizsgálata azonban többnyire képes kimutatni a probléma forrását. De miből áll egy ilyen vizsgálat? Melyek az eljárás legfőbb előnyei? Megtudhatjuk belőle, hogy mi lehet a panaszunk kiváltó oka? 

Mi az az ízületi ultrahang vizsgálat? 

Az ultrahang vizsgálat egy képalkotó diagnosztikai eljárás, csakúgy, mint a röntgen, az MRI és a CT – ám ezek mindegyike más-más elven működik, és ebből adódóan másmilyen jellegű problémák vizsgálatára alkalmazzák őket.

Az ultrahang egy nagy frekvenciájú (úgynevezett ultrarövid hullámú), az emberi fül számára hallhatatlan hang, mely át tud hatolni a test puhább szövetein, és a belső szervekről különbözőképpen verődik vissza – ezen tulajdonsága teszi alkalmassá valós idejű képi megjelenítésre. Vagyis a vizsgálatot végző radiológus orvos egy monitoron látja az ultrahang által kirajzolt képet (akár mozgás közben és több irányból is), melyen különböző méréseket tud végezni.

Ez a komplex, gyors és egyszerűen kivitelezhető eljárás, amely egyáltalán nem terheli meg a pácienst, ráadásul nem igényel komoly előkészületet sem. 

Az ízületi ultrahang

Az ultrahangos vizsgálat egyik előnye, hogy a lágy részekről is pontos képet ad – szemben például a röntgennel –, ezért alkalmas többek között az ízületek vizsgálatára. 

Az ízületi ultrahang vizsgálat egyszerre terjed ki:

A képalkotó eljárás azt mutatja ki, hogy az érintett ízület környékén található-e kóros folyadékgyülem, gyulladásos megbetegedés, esetleg más, degeneratív vagy traumás elváltozás, amelyet szükséges a továbbiakban kezelni. 

Az ízületi ultrahang egyszerre térképezi fel az ízületi tokokat, szalagokat, inakat, porcokat, ízületi tasakokat, a vázizmokat és az esetleges meszesedéseket.

Ízületi fájdalom esetén

Ha úgy érezzük, hogy szokatlan fájdalom jelentkezik:

feltétlenül forduljunk panaszainkkal reumatológus szakorvoshoz. 

Az előírt vizsgálat mellett mindenképpen tartsuk be a szakorvos tanácsait is, vagyis a fájdalom idején ne terheljük tovább az érzékeny ízületet, hiszen ezzel csak nagyban rontunk a helyzetünkön, és könnyen lehet, hogy egyéb, komolyabb mozgásszervi betegségek kialakulását is kockáztatjuk. Amennyire csak lehet, pihentessük, és ha szükséges, használjunk a csuklóra, könyökre, térdre vagy bokára gyártott speciális ízületi támaszt, mely tehermentesíti a fájó ízületet.

Az ízületi ultrahang vizsgálat előnyei

Számos előnye van az ízületi ultrahang diagnosztikai eljárásnak, hiszen:

Az ízületi fájdalmak lehetséges okai

A szakértő által végzett ízületi ultrahang segítségével hamar feltérképezhetőek a sérvek, ficamok, húzódások, szakadások, gyulladások és folyadékgyülemek.

Az esetek nagy részében általában:

Pontos diagnózist az ultrahangos vizsgálat eredménye alapján az azt előíró szakorvos fog adni számunkra. 

A vizsgálat menete

Ne ijedjünk meg, időnként előfordul, hogy a páciensnek kontrollvizsgálaton is részt kell vennie, amelynek általában az az oka, hogy az ultrahang vizsgálat által kimutatott elváltozást esetleg más diagnosztikai műszerekkel – például CT-vel vagy MRI-vel – is szükséges megvizsgálni.