Még bőven tart a megfázásos, influenzás időszak, sokan szenvednek orr-és füldugulástól, fájó arcüregtől és még sorolhatnánk. Sajnos gyakran hosszú hetekig kínoz bennünket egy-egy vírus, vagy a betegségek okozta kellemetlen szövődmények. Keressük a különféle gyógymódokat, amelyekkel enyhíthetjük a tüneteket, vagy gyorsabb javulást érhetünk el. Ilyen például az infravörös fény, amelyről még mindig kevesen tudják, hogy kiegészítő gyógymódként használható a fül, az orr, a torok megbetegedései, valamint különböző reumatikus, izületi panaszok esetén is.  

Kezdjük az elején: mit is jelent az, hogy infravörös fény?

Az “infra” latin szó, jelentése “alatt”. Az “infravörös” szó tehát a fény látható tartományának a vörös alatti részét jelöli. Az infravörös egy olyan természetes sugárzás, mellyel nap-mint-nap sokféleképpen találkozunk: a Nap éppúgy bocsát ki infravörös sugarakat, mint például egy kandalló vagy egy fürdőszobai hősugárzó. Amikor az infravörös sugár a bőrünkkel érintkezik, kellemesen meleg érzetünk lesz, ezért esetenként meleg-sugárzásnak is szokták nevezni. Az infravörös sugarakat az emberi szem már nem képes fényként érzékelni, a bőr idegvégződései viszont képesek „meleg érzetként” felfogni. Mivel az ember az infravörös sugárzást elsősorban hőhatásként érzékeli, így az infravörös sugárzást gyakorlatilag hősugárzásként is azonosítjuk. Előnyös tulajdonsága ugyanakkor, hogy képes mélyebben a szövetekbe hatolni: akár több centiméter mélyre is, elérve az izmokat, idegeket és a csontokat. A Föld felszínét elérő napsugárzás egy része ugyancsak az infravörös tartományba esik, a napfény melegítő hatását gyakorlatilag az infravörös fénynek köszönhetjük.

Jótékony hatások, nemcsak nátha esetén

Az infravörös terápia legáltalánosabb eszköze az infralámpa, ami gyógyászati segédeszközboltokban és elektronikai szaküzletekben is könnyen beszerezhető. Akár orrunkban vagy arcüregünkben érzünk feszítő érzést, vagy a homlokunkban, hasznos lehet az infralámpa rendszeres használata. Fontos, hogy az infralámpa használatát követően – főleg, ha arcunkat kezeltük vele – ne menjünk ki rögtön a szabadlevegőre, a hidegre, mert éppen az ellenkező hatást érhetjük el! Az infralámpát a kezelendő felülettől kb. 15-20 cm távolságra kell elhelyezni. Napról- napra egyre többet használjuk, először csak 3- 5 percet, majd 5- 10 percet, végül pedig 10- 15 percet. A lámpát egy nap maximum háromszor 15 percig használjuk, a szemet eltakarva! Megfázásos tünetek, szövődmények esetén lehetőleg több napig rendszeresen „infrázzunk”, a kívánt hatás elérése érdekében.

De ne ragadjunk le csak a megfázásos, illetve felsőlégúti megbetegedéseknél, hiszen az infralámpa számos egyéb panasz esetén is hatásosnak bizonyul: reumatikus eredetű problémák, izomfájdalom, izommerevség, – derékfájás, lumbágó, ízületi fájdalmak: térd, boka, váll, könyök, csípő panaszoknál is bevált módszer az infralámpás melegítés, amely jó kiegészítője a különféle rögzítők, stabilizálók, támaszok viselésének. Csak azokban az esetekben alkalmazzuk, amelyekre javasolt az infralámpa használata!

Különböző nagyságú infralámpák, különböző testfelületekhez használhatók. Deréktájra nagyobb területet bevilágító készüléket használjunk, mint az arc kezelésére.

Különböző nagyságú infralámpák, különböző nagyságú testfelületekhez használhatók, például deréktájra nagyobb területet bevilágító készüléket használjunk, mint az arc egy-egy részének kezelésére. Pontosan emiatt többféle méretben kaphatók infralámpák: léteznek kézi és asztali verziók is, kisebb és nagyobb lámpával felszerelt készülékek. A kézi készülékek praktikusak lehetnek kisebb és kevésbé elérhető felületekre, míg az asztali megoldások a nagyobb és könnyebben elérhető testfelületekre alkalmasak (például teljes arc, mellkas, hát, vállak, etc.)

Infrával szépülni?

Az infravörös sugarak kiválóan alkalmasak a gyulladásos folyamatok gyógykezelésére, hiszen a segítségével a belső gyulladások is gyógyulnak, mivel 4-5 cm-re behatolnak a bőrünk alá. Ezen felül feltöltik a sejteket energiával, javítják a sejtek anyagcseréjét, így lassítják az öregedési folyamatokat. Mivel a lámpa hatására kitágulnak a pórusok és javul a vérkeringés, jobban tisztul az arc és jobban, mélyebben beszívódnak a krémek, pakolások hatóanyagai. Viszont fontos, hogy az infralámpa alkalmazása előtt mindenképpen alaposan tisztítsuk meg a bőrünket.

Nem árt az elővigyázatosság

Soha ne lépjük túl a készülékhez mellékelt tájékoztatóban olvasható maximális használati időtartamot. Vigyázzunk az infralámpa forró részeivel, mert könnyen megégethetjük magunkat vele, mindig várjuk meg amíg kihűl, mielőtt elpakoljuk. Ügyeljünk a szemünkre az infralámpa használata során, lehetőleg még csukott szem mellett is viseljünk szemvédőt, vagy napszemüveget.Maximum 15 percet használjuk egyhuzamban oldalanként. Infralámpa használata után tartózkodjunk legalább 2 óráig a hideg levegőtől! A kezelt testrészünket próbáljuk meg letakarva hagyni, hogy lassan hűljön le, így a kezelés hatásosabb lesz, mint ha az azonnal lehűlne! Lázas állapotban tilos infrázni, ezért mindig mérjük meg – főleg nátha, influenza esetén – a testhőmérsékletünket mielőtt az infralámpát beüzemeljük. A lámpát egy nap maximum háromszor 15 percig használjuk, a szemet eltakarva! Közvetlenül a fájdalmas terület felett, körkörös mozgást végezve alkalmazzuk, melynek következtében a terület felmelegszik, és a vérkeringés felgyorsul!

Hogyan használjuk az infralámpát a különböző izomcsoportok esetében?  

  1. Izomfájdalom: az infra sugarak melege segít a kisebb fájdalmak, húzódások és izomgörcsök enyhítésében. 
  2. Nyaki fájdalom: használjuk az infralámpát koponyaalaptól a gerinc mentén lefelé, annak mindkét oldalán. 
  3. Vállízület: az infrasugarak melege csökkenti a feszülést, ha a nyak vonalától a váll irányába mozgatva kezeljük a területet. 
  4. Karok: haladjunk lassan a csuklótól indulva a vállak felé, a kar külső és belső oldalán a könyököt is beleértve végezzük el a kezelést. 
  5. Lábak és lábfej: a lábfej elejétől felfelé haladva a lábon használjuk az infralámpát. 
  6. Könyök és térdízület: lassan körkörös mozdulatokkal kezeljük a könyök és a térd fájdalmas területeit.

Ami pedig a bőrünket illeti, fontos megjegyezni, hogy – a napfényhez hasonlóan – az infravörös fény is képes bizonyos fényérzékenyítő gyógyszerek hatását fokozni, ezért, ha valaki ilyen típusú gyógyszert szed, érdemes kikérni kezelőorvosa vagy gyógyszerésze véleményét az infravörös kezelés alkalmazásával, lehetséges mellékhatásaival kapcsolatban. Bőrgyógyászati probléma fennállása esetén ugyancsak érdemes szakorvossal konzultálni.