Rengeteg olyan mozgásszervi betegség van, amelyet manapság már a talpnyomás vizsgálat segítségével is könnyen ki lehet mutatni. Ez a fajta diagnosztikai eljárás Európában rendkívül nagy népszerűségnek örvendő módszer, amelynek köszönhetően átfogó képet kaphatunk lábunk statikai állapotáról. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi a talpnyomás térkép és miért kiemelten fontos a talpnyomás vizsgálat elvégzése például a cukorbetegek számára.

Mi az a talpnyomás térkép?

A talpnyomás számítógépes mérése során azt vizsgálják, hogy miközben nyugalmi állapotban, két lábon állunk, a talpunk mely pontjára mennyi súly nehezedik. Ehhez mindössze egy nyomásérzékelő lapra kell mezítláb ráállni, miközben ez a lap össze van kapcsolva egy speciális diagnosztikai programmal. A vizsgálat eredményeként kapott “térképen” elsősorban a vörös színnel jelölt foltokra érdemes kiemelt figyelmet fordítani: a lábunk ezen területei ugyanis túlzott mértékű terhelésnek vannak kitéve. Ezeken a helyeken pedig előbb-utóbb bőrkeményedés vagy tyúkszem, illetve cukorbetegség esetén akár fekély is megjelenhet. 

Ami azonban ennél is nagyobb gondot jelent, hogy a nem megfelelő terheléseloszlás miatt a lábunk statikája megváltozik. Ez kezdetben olyan elváltozásokat okozhat, mint például a lúdtalp, ami idővel a teljes test statikáját felborítja. Bizonyos testrészek nagyobb nyomásnak lesznek kitéve, és járulékos következményként egyéb mozgásszervi elváltozások alakulhatnak ki akár a csípő, derék vagy a gerincoszlop mentén, és a porcaink is jó eséllyel kopásnak indulnak. Szerencsére azonban egy megfelelő térd- vagy bokaízületi támasztékkal tehermentesíthetjük a problémás testtájat, kellő védelmet biztosítva ízületeinknek, és megfelelő alátámasztást a testünk egészének.

A talpbetét szerepe a mozgásszervi betegségek kezelésében, megelőzésében

A szakértő reumatológus által végzett talpnyomás vizsgálat elvégzését követően megfelelő speciálisan kialakított orvosi talpbetétet írhat elő számunkra.

Meglepően hangzik, de az ízületi panaszok, illetve a mozgásszervi megbetegedések okát sokszor nem is közvetlenül a fájdalom helye körül kell keresnünk, hanem egészen máshol: mégpedig a lábban. Könnyen lehet ugyanis, hogy a térd-, csípő- vagy derékfájdalom hátterében a lábunk nem megfelelő terheléseloszlása áll. Ahhoz azonban, hogy pontosan feltárjuk a probléma okát, részletes szakorvosi kivizsgálásra lesz szükség, melyet gyanú esetén kiegészíthet a számítógépes talpnyomás vizsgálat. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a láb boltozat problémák hátterében elsősorban a talpi izmok renyhesége áll. Ennek következtében a boltozat megsüllyed és a felette lévő ízületek stabilitása is sérülhet (boka-térd- csípő-gerinc). A talpi izmok erősítésével ez orvosolható. Amennyiben olyan fokú a boltozat probléma, hogy fájdalom is jelentkezik (pl. lábközépcsontok- lábujjpercek találkozása) betétre van szükség. A betétet a lehető legrövidebb ideig és nem fokozatosan célszerű hordani. A viselésével tovább gyengítjük a talpi izmokat, mivel helyettük dolgozik, tart a betét.

Amennyiben a gyanú beigazolódik, és valóban felborult talpunk statikai egyensúlya, a kapott adatok alapján készíttethetünk egy személyesen ránk szabott ortopédiai talpbetétet. A talpbetétnek köszönhetően:

A frissen elkészült talpbetétet a cipőnkbe helyezve érdemes megismételni a nyomásvizsgálatot, hogy megnézzük, a betét megfelel-e a korrekciós elveknek, elég kényelmes-e, és valóban kellő terheléseloszlást biztosít-e számunkra. Egy ilyen egyszerű eszköz segítségével a talpunk addig leterhelt pontjaira már közel sem fog akkora súly nehezedni, mint korábban, és ezzel megelőzhetünk egy sor későbbi mozgásszervi elváltozást.

Ennek ellenére sajnos sokan követik el azt a hibát, hogy a panaszokat figyelmen kívül hagyják, és nem mennek el orvoshoz, kockáztatva a súlyosabb gerincproblémák, illetve a visszérbetegségek kialakulásának esélyét.

A cukorbetegség szövődményeit is megelőzhetjük a talpnyomás vizsgálattal

A szakértő reumatológus által végzett talpnyomás vizsgálat segítségével akár a cukorbetegség szövődményeit is feltárhatjuk a gyors védekezés érdekében.

Fontos tudni, hogy a talpnyomás vizsgálat nem csak sportolók és ízületi problémákkal küzdők számára hasznos, hanem cukorbetegek számára is kiemelten ajánlott. A diabéteszt még ma is nehéz időben felismerni, hiszen a beteg sokáig tünetmentes, és nem tapasztal semmi szokatlant. Sajnos az első panaszok megjelenésekor a betegség már meglehetősen előrehaladott állapotban van. Ekkor már a beteg érfalai és idegei is jelentősen sérültek.

A talpnyomás vizsgálattal azonban nem csak a talp terheléseloszlásáról kapunk információkat, de a lábakban futó idegpályák állapotáról is. Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert a cukorbetegség a hosszabb idegpályákat támadja meg elsősorban. Nem véletlen, hogy a betegség egyik jele a lábfejben keletkező kellemetlen zsibbadás, amely miatt képtelenek vagyunk érzékelni a talaj egyenetlenségeit, és a mozgásunk bizonytalanná, sutává válik. 

Érdemes tehát évente legalább egyszer elvégeztetni ezt a vizsgálatot, hogy biztosra mehessünk.

További óvintézkedések diabétesz esetén lábunk védelme érdekében: