A mozgásszervi problémák fizioterápiás módszerei közül viszonylag kevéssé ismert a manuálterápia, pedig nagyon sok, fájdalommal járó funkcionális zavar hatékony gyógymódja lehet.

A manuálterápia módszere

A manuálterápia – ahogyan azt a neve is mutatja – egy kézzel végzett terápiás módszer, mely önálló rendszert alkot a mozgásszervi problémák különböző mechanikus gyógykezelései között. Hagyományai az ősi gyógymódok kimozgatásos technikáira nyúlnak vissza, ám módszertanát a modern diagnosztikai eljárások eredményeire, továbbá az orvosi kiropraktika, illetve az amerikai dr. Still által 150 évvel ezelőtt kidolgozott osteopathia tudományos eredményeire építi.

Összefoglalóan azt lehet mondani, hogy a manuálterápia a gerinc, a végtagok, az ízületek és az izomzat rendszerében jelentkező visszafordítható elváltozásokat kezeli speciális fogásokkal. A cél a fájdalmas és/vagy a mozgás korlátozottságával járó tünetek mögött okként meghúzódó elváltozások helyreállítása, és ennek eredményeként a panaszok megszüntetése vagy csökkentése. Vagyis a manuálterápia alapvető célkitűzése nem a tüneti kezelés (bár természetesen a kellemetlen panaszok enyhítése is az elsődleges célok között szerepel), hanem egy holisztikus szemléletben a teljes mozgásszervrendszer megfelelő statikáját és működését – mint a jelentkező tünetek feltárt gyökérokát – igyekszik visszaállítani. Ez azért fontos, mert gyakran a derékfájdalom mögött például a láb vagy a térd valamilyen elváltozása áll, mint ahogy a kar fájdalmait okozhatják különböző gerincproblémák.

Bár a manuálterápia nagyban hasonlít a gyógymasszázshoz és a csontkovácsoláshoz, itt a terapeuta és a páciens aktívan együtt dolgozik a panaszok feloldásán.

Hogyan kell elképzelni egy manuálterápiás kezelést?

Az eddig leírtak alapján sokféle képzettársítás merülhet fel bennünk a manuálterápiás kezelés jellegét illetően a csontkovácsolástól a gyógymasszázson át a gyógytornáig, és bár minimális hasonlóság vagy akár átfedés is lehet ezekkel, alapvetően más jellegű technikáról van szó. A kezelés ruhában történik, a terapeuta részben a saját mechanikai erejével, részben a páciens aktív közreműködésével különböző mobilizációs fogásokat alkalmaz, melyekben egyaránt megtalálhatók nyújtó és lazító gyakorlatok, masszázs jellegű fogások és lágyrész oldási technikák. Az alkalmazott módszerek széles skálán mozognak a finom fasciális (kötőszöveti), miofasciális (izom- és kötőszöveti), izomenergia technikáktól kezdve a határozott, kimozgatásos jellegű kontakttechnikákig. A kezelés általában nyújtó-lazító gyakorlatokkal és az otthon végzendő torna betanításával végződik.

A manuálterápia rendszere

Diagnózis

Manuálterápiát orvos vagy gyógytornász végzettségű, speciálisan képzett szakember végezhet. A kezelés megkezdése előtt a terapeuta elsődlegesen szakorvos által felállított diagnózis, köztük a képalkotó eljárások (CT, röntgen, MR stb.) eredményei és a beteg által elmondott panaszok alapján tájékozódik a problémáról, majd fizikális mozgásvizsgálat, illetve ideg-, ízületi és izomtesztek alapján maga is felállít egy ún. funkcionális diagnózist a tünetek és az okok összefüggésrendszeréről, és erre építve dolgoz ki egy személyre szóló kezelési tervet.

Egyéni kezelési terv

A kezelés célja a támasztó-mozgatórendszer még visszafordítható működészavarainak korrigálása: oldja az ízületi blokkokat, ellazítja a bemerevedett izomzatot és a mozgásában beszűkült testrészeket, illetve speciális nyújtásokkal korrigálja az ízületi túlmozgásokat, és végső soron visszaállítja az ízület normál mozgástartományát, továbbá a gerinc, a medence és a lábak normál statikáját.

Alkalmazott módszerek és kiegészítő terápiák

Az alkalmazott technikák terén különböző irányzatok vannak (például Barvicsenko-, Muligan, Dorn-, Maitland,- Bowen-, Atlasz-terápia) a manuálterápián belül is, melyek között elsősorban maguk a konkrét fogások, illetve azoknak az ereje és dinamizmusa a fő különbség, ám lényegüket és szemléletüket tekintve közös alapon nyugszanak.

A manuálterápiás kezeléseknek fontos kiegészítői az otthon végzendő gyógytorna-gyakorlatok, továbbá a triggerpont-terápia és a masszázs, melyek hozzájárulnak az érintett izmok hosszabb távú nyújtásához és erősítéséhez, illetve az izomfunkció regenerációjához.

A manuálterápia megoldást jelenthet idegbecsípődés, teniszkönyök, végtagzsibbadás, ízületi és izomfájdalmak, valamint műtét utáni rehabilitáció esetén.

Milyen panaszokra nyújthat megoldást a manuálterápia?

Elsősorban a váz- és izomrendszerben jelentkező fájdalom, egyes testtájak mozgástartományának beszűkülése és ízületi panaszok esetén, így például

A manuálterápia eredményeként jelentősen enyhül vagy teljesen elmúlik a sokszor régóta fennálló vagy akutan kínzó mértékű fájdalom, a test egésze visszanyeri szabad mozgását, ami a beteg életminőségében felbecsülhetetlen mértékű javulást jelent.

Kontraindikáció