Mi a különbség az akut és a krónikus fájdalom között?

Akut fájdalomról abban az esetben beszélünk, ha a tüneteket komolyabb fizikai trauma, heveny gyulladás, kínzó migrén vagy valamiféle idegkárosodás okozta.

Nem mindegy, hogy a fájdalom válaszreakció valamilyen egyértelmű külső ingerre, vagy pedig a semmiből bukkan elő. Ugyanis a fájdalomnak is több típusa van annak alapján, hogy mikor jelentkezik és mennyi időn át marad velünk. Az orvosi vizsgálatok során gyakran hallunk olyan kifejezéseket, mint az akut, idült, krónikus vagy visszatérő fájdalom. Hogy mit jelentenek ezek, és mi a különbség közöttük annak nézünk most utána.

Az akut fájdalom

Az akut vagy más néven heveny fájdalom a leggyakoribb fájdalomtípus, amely legfeljebb néhány napon belül, de maximum egy hét leforgása alatt elmúlik. Gyakran az is elég, ha szedünk rá vény nélküli fájdalomcsillapítót, esetleg gyulladáscsökkentőt. Az akut fájdalom alapvetően egy azonnali válaszreakció valamilyen külső behatásra, például tűszúrásra vagy ütésre, illetve belső folyamatra, mint például egy gennyes góc a foggyökérnél. Megjelenése azt jelenti, hogy a szervezet védekező mechanizmusa működésbe lépett. 

Az akut fájdalom oka

Akut fájdalmat kiválthat többek között:

  • valamilyen fizikai trauma (például baleset vagy műtét),
  • gyulladás,
  • migrén,
  • idegkárosodás.

Akut fájdalomnak minősülnek a hirtelen fellépő fejfájások is. A fájdalomcsillapító használata ilyenkor is hatékony, továbbá érdemes kerülni a zajos helyeket és a stresszes helyzeteket, valamint szükség szerint jeges borogatást is alkalmazhatunk.

Akut fájdalom gyakran jelentkezik a nyakban és derékban is. Ilyen esetekben a probléma legtöbbször a porckorongok működésében keresendő: a fájdalom reakció a gerinc túlterhelésére.

Az akut fájdalom kezelése 

A végtagokban jelentkező akut ízületi fájdalmak esetén javasolt az érintett testrészt könyök-, csukló- vagy térdtámasz alkalmazásával tehermentesíteni, a bokaízületi instabilitással küzdőknek pedig ajánlott beszerezni egy bokatámaszt  – akár sportoláshoz, akár a mindennapi megterhelés csökkentésére. Ugyanez érvényes akkor is, ha a karunk vagy lábunk valamilyen sportbaleset vagy egyéb szerencsétlenség következtében megsérül. A támaszok elsődleges funkciója, hogy megfelelően tehermentesítik a sérült végtagot, és nem engedik, hogy az ízület elmozduljon a helyéről. A sérült végtagot emellett igyekezzünk minél többet pihentetni, akut fájdalom esetén pedig a felpolcolás, jegelés és a fájdalom- és gyulladáscsökkentő krém is sokat segíthet.

Akut fájdalom idegi gyulladás útján is jelentkezhet. Ezt más néven neuralgiás fájdalomnak nevezzük, és általában nem tart tovább pár percnél.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a fájdalom erőssége olykor változó lehet. Fájdalomcsillapítók szedése hosszú távon nem oldja meg a problémát, csupán tüneti kezelést nyújt, ezért, ha huzamosabb idő elteltével sem múlik a fájdalom, keressük fel a háziorvost, illetve szükség esetén forduljunk szakorvoshoz.

A krónikus fájdalom

A krónikus vagy más néven idült fájdalom egy tartósan elhúzódó fájdalom, melyet a beteg folyamatosan érez több hónapon, vagy akár éveken át. Gyakran előfordul, hogy látszólag a semmiből tűnik fel, és úgy érezzük, a fájdalom megjelenésének nincs oka. Nem véletlen hisszük ezt, hiszen a tipikus krónikus fájdalom valójában egy „kísérőjelenség”, és sosem jelentkezik önmagában, csak adott betegség vonzataként. Hasznos funkciója nincs (szemben az akut fájdalom válaszrekaciós védelmi jellegével), és ami tovább nehezíti a diagnosztizálását, hogy sokszor a hátterében meghúzódó betegség elmúlása után jelentkezik. Ez azzal magyarázható, hogy a fájdalomreceptorok még a gyógyulás után sem kapcsolnak ki, újra és újra, egyre erősebben ismétlik meg a fájdalomérzetet. Az akut fájdalommal ellentétben a krónikus fájdalomnak nincsenek enyhébb szakaszai, amikor azt éreznénk, hogy a fájdalom átmenetileg „kibírhatóbb”. Viszont az idő előre haladtával a fájdalom erősödhet

A krónikus fájdalom okai

A krónikus fájdalom megjelenésének számtalan oka lehet. A legfőbbek azonban a következők:

  • daganatos megbetegedések,
  • autoimmun betegségek,
  • neurológiai rendellenességek,
  • lumbágó.

A krónikus fájdalom kezelése

Ha azt érezzük, hogy a fájdalom a testünk valamely pontján minden előjel nélkül jelenik meg, érdemes haladéktalanul orvoshoz fordulnunk. A kezelés során szóba jöhetnek gyógyszeres, illetve nem gyógyszeres kezelések egyaránt. Gyakran a krónikus fájdalom lelki okokra vezethető vissza, és a beteg életkörülményeitől függ, hogy a pszichés állapot mekkora részét képezi a problémának. Emiatt a krónikus fájdalom okai jóval nehezebben tisztázhatók, mint akut fájdalom esetén. A krónikus fájdalomban szenvedők hajlamosak elzárkózni a világ elől és depresszióba esni, azonban a szociális élet, a mozgás és minden olyan dolog, ami elősegíti a boldogsághormonok termelődését, egyúttal hozzájárulhat a fájdalom megszüntetéséhez és kifejezetten jótékonyan hat a kezdeti depresszióra. 

Amennyiben a testmozgás mellett döntünk – nagyon helyesen –, legyünk körültekintőek és konzultáljunk a kezelőorvosunkkal, illetve az edzéseket kezdjük könnyített edzésmóddal, egyszerűbb mozgásformákkal, aztán fokozatosan emeljünk a terhelésen. Ha a fájdalom újra jelentkezik, mindenképpen forduljunk ismét orvoshoz.