A mélyvénás trombózis tünetei, megelőzése, kezelése és rehabilitációja

Komolyabb sérüléseket követően az inaktivitás miatt a keringés gyakran lelassul, ezáltal megnöveli a mélyvénás trombózis kialakulásának valószínűségét.

Mélyvénás trombózis alatt azt értjük, amikor vérrög képződik a test egyik mély – értsd nem a felszíni szövetek közt futó -vénájában. Ez akkor fordulhat elő, ha egy ilyen véna megsérül, vagy ha az érintett területen a véráramlás lelassul vagy leáll; a két leggyakoribb ok az alsó test sérülése és a csípőt vagy a lábat érintő műtét.

A mélyvénás trombózis tünetei

A probléma sokszor észrevehető tünetek nélkül alakul ki, mire észleljük azokat az idő szerepe és a prognózis miatt az állapot rendkívül gyors és hatékony beavatkozást igényel.

Mégis vannak olyan tényezők, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül és amelyek előre jelezhetik egy esetleges mélyvénás trombózis kialakulását:

 1. Az érintett testrész – boka, lábfej, vádli – megduzzad a vérrög kialakulása alatti részen.
 2. Eleinte izomlázhoz hasonló izomgörcs, később mozgásra, érintésre fokozódó, végül nyugalomban is maradandó fájdalom az érintett területen. (Gyakran a térdhajlatban vagy a vádliban.)
 3. Pirosság, melegség a duzzadt terület felett.
 4. A tüdőembólia jelei is jelentkezhetnek, melynek leggyakoribb tünetei: a fulladás, a szorongás és a félelem.

Ha a tüneteket egymástól eltérő időben észleljük, mindenképpen értesítsük az orvosunkat, főleg akkor, ha olyan gyógyszereket szedünk, melyek fokozzák a trombózisra való hajlamot. (Az ilyen gyógyszerek betegtájékoztatójában ez az információ mindig szerepel!)

Nagyon fontos!

Ha a jelek feltűnően gyorsan követik egymást – nem napokról, hanem órákról, percekről beszélünk – azonnal mentőt kell hívni! Meg se próbáljunk a saját lábunkon orvoshoz menni, taxit hívni, mert ezzel a vérrög elmozdulását, az embólia kialakulását kockáztatjuk.

A mélyvénás trombózis megelőzése

A genetikai tényezők bár adottak lehetnek, nem mehetünk el a személyes felelősség kérdése mellett:

 • A rizikó tényezők java része az életmódunkból adódik, szoros összefüggésben a dohányzással, inaktivitással, elhízással, étrendi túlkapásokkal. 
 • Mindezek az erek rugalmasságát, a keringés általános állapotát degradálják, amelyektől egyenes út vezet az érszűkületig, majd a vérrögösödés kialakulásáig. 
 • A mélyvénás trombózis megelőzéséért legtöbbet egészségtudatos táplálkozással, rendszeres testmozgással tehetünk.

Az életmódtól független állapotok miatt is kialakulhat a mélyvénás trombózis. Ennek a kezelőorvosok is tudatában vannak, éppen ezért alkalmaznak prevenciós jelleggel vérhígító készítményeket alsó végtag/testrész sérülése vagy az érintett területen végzett műtéti beavatkozást – például csípő vagy térdprotézis – követően.

Mekkora az esélye egy újabb vérrög kialakulásának?

Mindenkinek más az esélye, amit a genetika, a nem, az életkor, a testsúly, az életmód, a kockázati tényezők és a kórelőzmény befolyásol.

 1. Kicsi az esélye egy újabb vérrög kialakulásának, ha azt balesetből, csonttörésből, műtét miatt szereztük, vagy ha sokáig ültünk/álltunk egy helyben.
 2. Valamivel nagyobb, ha a korábbi vérrög a csípő- vagy a combvénában volt.
 3. Jóval nagyobb, ha vérrögösödésre hajlamosító gyógyszereket szedünk.
 4. És kiemelkedően magas, ha krónikus betegséggel élünk és továbbra sem változtatunk rizikót jelentő életmódunkon.

A mélyvénás trombózis kezelése

A véralvadást lassító készítményeket szájon át, vagy injekcióval juttatják a szervezetbe. Ezek megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását, csökkentik a trombusok kialakulásának esélyét.

 • Életmódváltás mellett a kezelés körülbelül három hónapot vesz igénybe, ha nem áll fenn érelmeszesedés állapota.
 • Utóbbi esetben azonban meglehet, hogy évekig kell folytatni a kezelést, súlyosabb esetben műtéti beavatkozásra is szükség lehet.
 • A véralvadásgátlók szedése szoros orvosi felügyelet mellett történik, hiszen a rizikótényezők között a stroke, tüdőembólia kockázatával is számolni kell.

A kezelési terv attól függően változik, hogy milyen gyógyszert írt fel az orvos:

 • A dózis beállítása injekció esetében kórházi ellátást igényel, tekintve, hogy heti 2-3 alkalommal szükséges a kontrollvizsgálat. 
  • A stabilan beállított dózis mellett eleinte havonta, később évente egyszer kell jelentkezni az orvosnál laborvizsgálattal.
  • A páciensnek el kell sajátítania az öninjekciózást, ha az állapota nem tartható fenn per os készítményekkel.
 • Tabletták esetében nem feltétlenül szükséges a gyógyszerbeállításhoz kórházban feküdni, de ez alól is vannak kivételek. 
  • Például a Syncumar adagjának beállítása napi rendszerességű, ébredés utáni vérvételt igényel a véralvadási faktorok ellenőrzése miatt.
Blood clot in human legs illustration (deep vein thombosis)

Egyéni felelősség a mélyvénás trombózis rehabilitációjában

Sérülés vagy műtét után a lehető leghamarabb fel kell kelni és mozogni a véráramlás támogatásáért:

 • Akár dolgozunk, akár tévét nézünk, 1-2 óránként álljunk fel és mozgassuk meg a végtagjainkat, csökkentve a vér pangását az alsó végtagban.
 • Ha repülőutat tervezünk, amikor lehetőség adódik arra, álljunk fel és sétálgassunk.
 • Ha autóval utazunk az óránkénti megállás nem lehet kérdés tárgya.
 • Rendszeres fizikai aktivitással kontrolláljuk a testsúlyunkat. Végezzünk vénás tornát naponta.

Vénás torna: 

Kiinduláskor háton fekszünk nyújtott térdekkel. A gyakorlatokat végezzük lassan és ismételjük 8-szor.

1. Lábfejeket fel- és le kell mozgatni.

2. Combizmokat megfeszítjük, majd ellazítjuk.

3. Fenék izmokat megfeszítjük, majd ellazítjuk.

4. Alsó végtagot csípőből forgatjuk ki és be.

 • Mellőzzük a dohányzást, az érszűkítő ételek és italok fogyasztását.
 • A napi folyadékbevitel egy egészséges ember számára két liter, akinek volt mélyvénás trombózisa, legalább három.
 • Ha szükséges, használjunk kompressziós harisnyát, esetleg térd– vagy bokatámaszt, főleg ha az aktivitás nem kiegyensúlyozott (Egyszerre túl sokat és sokáig kell állni, gyalogolni, ülni a nap folyamán.)
 • Egyes ételek, étrendkiegészítők befolyásolhatják a gyógyszerek hatását. Például a K-vitamin a véralvadás folyamatát támogatja, ezért korlátozni kell például a hal, a máj, a zöld leveles zöldségek fogyasztását.

Tudatában kell lennünk annak, hogy a személyes közreműködésünk nélkül egyetlen gyógyszeres kezelés vagy műtét sem lehet hosszú távon sikeres. A már említett életmódváltás a kiindulási alap, a terápia erre épül.