Krónikus fájdalom szindróma

A krónikus fájdalom szindróma kezelésének időtartama alatt érdemes a sérült területet ergonomikusan kialakított gyógyászati segédeszközzel tehermentesíteni.

A hosszan elhúzódó fájdalmak esetén – különösen, ha azok kiváltó oka nem egyértelmű – a környezetünk hajlamos egyszerűen azt gondolni, hogy túlreagáljuk a helyzetet, hovatovább egyenesen hipochonderek vagyunk. A több hónapon át fennálló, folyamatos vagy rendszeresen visszatérő fájdalom egy negatív spirál elindítója lehet, mely idővel a beteg teljes életminőségére drasztikus hatással van. A krónikus fájdalom szindróma egy komplex tünetcsoport, melyet komolyan kell venni, és mielőbb fel kell térképezni a mögöttes okokat, hogy meg lehessen kezdeni a célzott (és általában szintén komplex, több irányból “támadó” ) terápiát.

A krónikus fájdalomból kiinduló negatív spirál

A hirtelen fellépő akut fájdalom mindig egy válaszreakció, melyet egyben üzenetként is értelmezhetünk: azaz hogy testünket külső vagy belső veszély fenyegeti, valami nincs rendben. Ha például egy forró edényhez érünk, a fájdalom figyelmeztet a bajra, és cselekvésre késztet. A krónikusan fennálló fájdalmak esetén azonban ez a funkció már nem működik, és további probléma, hogy ilyenkor az agyból kiinduló fájdalomcsillapító hatású válaszreakció is csökkent mértékű. 

Van tehát egy hónapok óta tartósan fennálló – akár folyamatosan meglévő, akár kis szünetekkel rendszeresen visszatérő – általában lokális fájdalom. Ez szinte bárhol jelentkezhet, akár egyszerre több helyen is, de legtipikusabb a hát-, a derék- és a fejfájás. 

A tartós fájdalom már önmagában beindít egy negatív spirált, hiszen a fájdalom következtében sokszor alvásproblémák lépnek fel, a kialvatlanság pedig a fájdalomérzettel párosulva igen gyorsan kimerüléshez és egyéb idegrendszeri, pszichés tünetekhez vezethet.

Másik tipikus ördögi kör a mozgásszervi panaszok halmozódása, hiszen a krónikus fájdalom következtében akaratlanul is kíméljük a fájdalmas testrészt, ami más területek túlterhelésével jár: a környező izmok megfeszülnek, az ízületeket aránytalan eloszlású terhelés éri, és máris kész egy újabb fájdalmas tünetegyüttes. Ilyen esetben indokolt lehet segítségül hívni az érintett ízületet kímélő támaszokat, így például a csuklóstabilizálót, a könyök-, a térd– vagy a bokatámaszt. Ám ez a fajta eszkalálódó folyamat nemcsak a mozgásszervi fájdalmak esetén figyelhető meg, de krónikus fejfájásnál is: ilyenkor ugyanis a nyaki izmok befeszülnek, ami hosszú távon a teljes gerincoszlopra kihat, továbbá a nyaki merevség miatt romlik az agy vérellátása, ami tovább súlyosbítja a fejfájást. 

A krónikus fájdalom szindróma kezelésére a hagyományos gyógymódokon túlmutatóan számos alternatív kezelési módszer is egészségesnek és hatékonynak bizonyul.

A krónikus fájdalom szindróma jelei

Akkor beszélünk krónikus fájdalom szindrómáról, ha 

 • a fájdalom pontosan beazonosítható, ám kiváltó oka nem egyértelmű,
 • a fájdalom legalább 3-6 hónapja fennáll,
 • a fájdalom a gyengétől a közepesen át az erősig bármilyen intenzitású lehet,
 • egyszerre akár több helyen is jelentkezhet,
 • alvászavarral, általános kimerültséggel jár,
 • a beteg egész életminőségét, a szociális kapcsolatait, munkaképességét és a pszichés állapotát is negatívan befolyásolja. 

Komplex kezelési módok krónikus fájdalom szindróma esetén

Mivel a krónikus fájdalom szindróma egyik fő jellemzője, hogy nem ismerjük a fájdalomérzetet kiváltó okot, érdemes lehet az addigi életmódunkban, szokásainkban, tevékenységeinkben vagy pszichés állapotunkban is keresni a lehetséges okokat. Fontos azonban tisztán látni, hogy bármilyen rejtélyesek is ezek az okok, a fájdalomérzet igenis valódi, amivel foglalkozni kell!

A vizsgálatok egyik fő csapása a háttérben meghúzódó lehetséges szervi okok felkutatása, illetve kizárása. Mivel általában komplex tünetegyüttesről van szó, melyért jellemzően nem egyetlen kiváltó ok tehető felelőssé, jellemzően többféle kombinált kezelés hozza majd el a megoldást. Többek között olyan kezelések merülhetnek fel, mint:

 • az injekciókúra,
 • az akupunktúra,
 • a lökéshullám terápia,
 • a gyógytorna,
 • az egyéb fizioterápiás kezelések,
 • a pszichológiai támogatás,
 • mindezek mellett az idegblokád alapú kezelés is egy elterjedt módszer, amely azon alapszik, hogy a fájdalomérzetért felelős ideg működését hosszabb időre „kikapcsolják”.

A krónikus fájdalom szindróma kezelésére szakosodott fájdalomspecialista szakorvosok elősegíthetik a zavaró panaszok mihamarabbi és egészséges enyhülését.

Egy lehetséges megoldás: a fájdalomspecialista

A hosszan elhúzódó fájdalom fokozatosan rátelepszik a mindennapi életünkre, az előrehaladottabb szakaszban pedig már nem csak a kisebb mozdulatok elvégzése jelenthet komoly megpróbáltatást, hanem a közérzetünk és az étvágyunk is kárát látja, ezáltal hamar megjelenhetnek rajtunk a depresszió korai tünetei is. Érdemes tehát mielőbb akár orvoshoz, akár fájdalomspecialistához fordulni.

Mi is pontosan ez a tudományág?

A fájdalomspecialista egy Magyarországon egyelőre még kevéssé ismert, fiatal szakterület, amely a krónikus fájdalmakat önálló tünetegyüttesként kezeli. Hazánkban körülbelül a nyolcvanas években indult útnak, az elmúlt években pedig szerencsére folyamatosan egyre több szakember jelenik meg Magyarországon is.