Elképzelhető, hogy Önnel is előfordult már, hogy elindult futni, azonban néhány kör után olyan erős nyilalló fájdalmat érzett valamelyik sípcsontja körül, hogy kénytelen volt az edzést azonnal abbahagyni, de még hazagyalogolni is alig sikerült? Intenzív sportolás esetén nem ritka, hogy a csontot körülvevő finom szövet, a csonthártya begyullad. A csonthártyagyulladás kialakulásának azonban számos egyéb oka is lehet – ezek közül csak az egyik a folyamatos túlterhelés, ám sérülés vagy fertőzés is állhat a hátterében.

A csonthártyagyulladás fajtái:

Noha a csonthártyagyulladás a sportolók körében jelentkezik a leggyakrabban – közöttük is legveszélyeztetettebbnek a futók és a súlyemelők mondhatók –, nem kizárólag sportoló betegségről van szó. A kiváltó okok alapján különbséget teszünk:

Az akut csonthártyagyulladás 

Tünetei

Akut csonthártyagyulladás esetén nagyon erős, nyilalló jellegű fájdalmat tapasztalunk a csontban egy kiterjedtebb területen. A fájdalom rendszerint hirtelen és intenzíven jelentkezik. A fertőzés következtében az érintett végtag gyakran elgyengül, és nem bírja még a kisebb terhelést sem – ez akár olyan mértékűvé is fokozódhat, hogy a beteg már nem képes lábra állni. Emellett gyakran:

Sajnos általánosságban elmondható, hogy az első fájdalmak jelentkezését gyakran nem vesszük elég komolyan, és orvoshoz is csak akkor fordulunk, ha már nagyobb a baj. Azonban az akut gyulladás extrém esetben az érintett csontterület elhalását is eredményezheti, a gyógyuláshoz pedig elengedhetetlenné válhat a műtéti beavatkozás. Fontos tehát, hogy a teljes felgyógyulás érdekében mielőbb forduljunk reumatológus szakorvoshoz. 

Kialakulásának okai

Az akut csonthártyagyulladás fertőzés vagy egyéb betegség következményeként alakul ki, leggyakrabban:

A krónikus csonthártyagyulladás 

Tünetei

Krónikus csonthártyagyulladás tünetei hasonlóak az akut gyulladáséhoz, de mivel ezt nem a szervezetben végbemenő gyulladásos folyamat, hanem a csont fizikai terhelése váltja ki, a tünetek enyhébb lefolyásúak. Rendszerint lázzal és hidegrázással sem kell számolni a tünetek között. Főként az érintett végtagon nagyobb foltban jelentkező fájdalom és nyomásérzékenység jellemzi a betegséget, amit gyakran duzzanat is kísér. 

Kialakulásának okai

Krónikus csonthártyagyulladás akkor alakul ki, ha a csontot körülvevő szövet a csontot érő rendszeres túlerőltetés miatt begyullad. Ez az ismétlődő, túlzott erőhatás leginkább sportolás, például futás, ugrálás, súlyemelés vagy hirtelen irányváltásokkal járó mozgások következtében jön létre.

Mivel mindegyik sport más és más csontot terhel, a krónikus csonthártyagyulladás szinte bárhol kialakulhat, azonban a leggyakoribb:

Plusz kockázati tényezőt jelent a túlsúly, hiszen ez további többletteher a csontozat és az ízületek számára. Ezért ha súlycsökkentés céljából sportolunk (ami nagyra becsülendő elhatározás), legyünk nagyon elővigyázatosak, és tartsuk be a fokozatosság elvét: futáskor kezdetben ne tegyünk meg hatalmas távokat, és később is tartsunk hetente két pihenőnapot. 

A csonthártyagyulladás kezelése

Míg az akut gyulladás esetében a törvényszerű pihentetés mellett leginkább az antibiotikumos kúra, az injekciós leszívás, valamint a műtéti beavatkozás jöhet szóba, addig a krónikus gyulladást főként az érintett végtag kímélő pihentetésével és jegelésével, esetleg gyulladáscsökkentő készítmények szedésével tudjuk kezelni. Emellett érdemes különféle támasztékokat beszerezni – mint a könyök-, térd– vagy bokatámasz –, hogy a túlterhelt végtagot terheléses helyzetben minél inkább tehermentesíthessük.