Hogyan kezelhető az ízületi lazaság?

A szakszerű gyógytornász segítségével elsajátított helyes testtartás hatékonyan segítheti az ízületi lazaság és a vele együtt járó tünetek megszűnését.

A túlzott ízületi lazaság bármely életkorban jelentkezhet, nemtől és kortól függetlenül. A laza ízületek veszélye, hogy könnyen elmozdulhatnak a normál pályájukon túl, és ez akár komolyabb ficamokhoz, szalagszakadáshoz, vagy hosszú távon az ízületek kopásához vezethet. Mire kell odafigyelni?

Melyek az ízületi lazaság tünetei?

Ahogyan a túl merev, úgy a túl laza ízületek is magukban hordozzák a súlyosabb sérülések, illetve az időskori mozgásszervi problémák kockázatát. Ízületi lazaságban leginkább az ujjak, a csukló, a könyök, a térd és boka ízületei vannak veszélyben. Ilyenkor az ízületek extrém nyújthatósága miatt a sérülés kockázata jóval nagyobb, mint általában. 

Amikor:

 • az alkar vonala hátrébb kerül a felkarnál nyújtott helyzetben,
 • kinyújtott ujjal az alkar vonalától feljebb helyezkedik el,
 • a hüvelykujjunkat hátrahajlítva meg tudjuk érinteni az alkart,
 • nyújtott térddel előre hajláskor hátra ívet ír le a térd,

olyan esetekben fennáll a lehetősége, hogy laza ízületekkel rendelkezünk.

Emellett persze gyakori tünet lehet még a: 

 • bokasüllyedés,
 • lúdtalp,
 • elülső térd- és sípcsont fájdalom, 
 • csípő fájdalom, 
 • derék fájdalom, 
 • gerinc fájdalom, 
 • tartáshiba (gerincferdülés).

Fontos azonban, hogy bármilyen gyanú merül is fel (főként, ha a fenti jelenségek közül egyszerre több is jelentkezik), mindenképpen forduljunk szakorvoshoz diagnózisért, aki tanáccsal is el fog bennünket látni.

Az ízületi lazaság lehetséges okai

A szakszerű diagnózis azért is fontos, mert az ízületi lazaság okai teljesen különböző eredetűek lehetnek:

 • Okozhatja veleszületett hajlam, ezért ha a családban előfordult már, akkor minket is jobban fenyegethet a veszélye.
 • lehet szerzett eredetű – okozhatja például túlzott, helytelen ízületi terhelés, tartó izmok gyengesége (elsősorban ez okozza!), csonttörésekből adódó deformitás, illetve jelentkezhet bizonyos betegségek mellékhatásaként is.

Hogyan kezelhető az ízületi lazaság?

Az ízület lazaságából adódóan az érintett ízület rendkívül instabil, ami gyakran jár a mozgás koordinációjának hirtelen elvesztésével, és különböző sérülésekhez, ficamhoz, húzódáshoz, szalagszakadáshoz vezethet. Ezért kiemelten fontos figyelni arra, hogy az ízületet tartó inakat és izmokat folyamatos edzéssel és erősítő gyakorlatokkal kondícióban tartsuk. Erre az egyik legjobb terápia a célzott gyógytorna. A sportok közül a túlzott és egyoldalú terhelés miatt azonban érdemes elkerülni például a focit, a birkózást, az ökölvívást, a labdajátékokat, az intenzív futást vagy a korcsolyázást. Néhány sport szóba jöhet laza ízületek mellett is, de arra mindenképpen figyeljünk, hogy olyan mozgásformát válasszunk magunknak, ami nem terheli károsan a beteg ízületet. 

Mindezzel együtt is tanácsos mozgás közben vagy akár a mindennapi élet során az érintett ízületeinket támasztékokkal védeni. A bokatámasz, térdtámasz és a könyöktámasz a szükséges mértékben stabilizálja és ezáltal kíméli az adott ízületet, így biztosítva védelmet a sérülésekkel, valamint a további kopással szemben.

Milyen mozgásformák közül választhatunk?

Gyógytorna

Ahogy azt már említettük, rendkívül hasznos a célzott gyógytorna. Ha szükséges, a teljes testet átmozgató gyógytornával javíthatunk az általános erőnlétünkön, egyensúlyérzékünkön is, valamint megerősíthetjük a gerincstabilizáló izmainkat, ami hozzájárul a helyes testtartáshoz és ezen keresztül az ízületek arányos terheléséhez. A célzott, nyújtó és erősítő gyógytorna-gyakorlatokkal meg tudjuk erősíteni a laza ízület körüli izmokat, miközben oldjuk esetleges merevségüket is. A megfelelő izomkontroll kialakításával és az izomzat rugalmasságának növelésével jelentős védelmet érhetünk el ízületeink számára. Ebben mindenképpen szükséges gyógytornász segítségét kérni, aki az állapotfelmérés után meghatározza, hogy pontos milyen gyakorlatokra van szükségünk, és segít azok helyes kivitelezésének az elsajátításában.

Jóga

A jóga rendkívül jó választás, ha laza ízülettel sem szeretnénk lemondani a sportról és a mozgás öröméről. A jóga különböző változatai – mint a pilates és a különféle gerinctornák – segítenek megerősíteni testünk minden izomcsoportját, és ennek következtében nemcsak az ízületeinkkel teszünk jót, de a testtartásunk és az egyensúlyérzékünk is javul. Egy 2011-es lengyel tanulmány kimutatta, hogy a gerincferdülésben szenvedő gyerekek több mint fele ízületi lazaságban szenved – ezek ellen együttesen tehetünk a gerinc menti izmok erősítésével.

Úszás

Az úszás az ízületeket leginkább kímélő sportág. Ízületi lazaságban szenvedőknek remek választás, hiszen a vízben végzett mozgás nem terheli az ízületeket, az izomzatot azonban megerősíti. Amellett, hogy az úszás tehermentesíti az ízületeket és erősíti az izmokat, javítja a tüdőkapacitást, ráadásul jó hatással van a szív- és érrendszeri működésre, valamint a teljes anyagcserére is.

A víz ízületkímélő hatása miatt érdemes lehet speciális vízi tornával is próbálkozni, amit a gyógytornához hasonlóan szakember irányítása mellett végezzünk.