Hasznos tippek a túlzott stressz legyőzéséhez

A mindennapi stressz ellen érdemes hatékony stresszoldó módszereket elsajátítani. A módszerek kiválasztásakor fontos, hogy szakértő tanácsára hallgassunk.

A mindennapjaink rendkívül felgyorsultak, és az ezzel járó stressz is megsokszorozódott: minden napra akad valamilyen kihívás. Ha bal lábbal kelt fel a  főnökünk, egy rosszul sikerült állásinterjú vagy egy fontos vizsga mind-mind nagy érzelmi kihívás elé állítja az embert. Ez persze nem jelenti azt, hogy folyamatos stresszben kellene élni. Mit tehetünk, hogy csökkentsük a stressz-szintet az életünkben?

Ha a mindennapok során tartós szorongást érzünk, akkor valamin mindenképpen változtatni kell, hiszen a túlzott stressz nemcsak a lelket, hanem a testet is meggyötri. A hosszú időn át fennálló stressz olyan károsodásokat okoz a szervezetünkben, amelyek számtalan komoly, sokszor visszafordíthatatlan betegséghez vezethet. Noha teljesen megszabadulni nem lehet és nem is szükséges a stressztől, hiszen az az ember életének természetes – alapszinten hasznos – összetevője, azért megtanulhatjuk kezelni.

Legyünk minél többet a friss levegőn

A napfény és a friss levegő jó hatással van az ember lelki és testi egészségére egyaránt. A napfény hatására termelődik a szervezetünkben a D-vitamin, melynek számos fontos élettani funkciója közül az egyik, hogy biztosítja az ember megfelelő szerotonin-szintjét. A szerotonin javítja a kedélyállapotot: ez a hormon felelős a hangulat mellett az alvás, a szexualitás és az étvágy szabályozásáért, egyszerűen örömhormonnak is szokás nevezni. Emellett a természet, legyen az erdő-mező vagy vízpart, bizonyítottan nyugtató, stresszoldó hatással van az emberre.

A stressz elleni küzdelemben fontos a mozgás, a sport

A sport a legegészségesebb „stresszűző”. A testmozgás során az ember szervezetében endorfin (köznyelvi nevén boldogsághormon) szabadul fel, ami csökkenti a fájdalomérzetet és megnyugtatja az idegeket. Depresszióban szenvedő embereknek az orvosok sokszor a rendszeres sportot szokták javasolni.

Ha azonban kezdő sportolók vagyunk, ne terheljük le azonnal a szervezetünket. A kezdőknél gyakori hiba a túlzott terhelés, ám ezzel többet ártunk a szív-érrendszernek és a mozgásszerveinknek, mint amennyit használunk. Bármilyen edzésformát is választunk, fokozatosan emeljük a teljesítményt, és soha ne hanyagoljuk el a bemelegítést. Akinek érzékenyebbek az ízületei, érdemes beszereznie a kényes testrészt védő könyöktámaszt, térdtámaszt és/vagy bokatámaszt a biztonságos sportoláshoz, hogy óvja ízületeit a hirtelen terheléstől.

Elalvási rituálé

Ha nehézségünk van az elalvással, alakítsunk ki saját elalvási rituálénkat, egy új szokás már önmagában jótékony motiváció. Akár egy forró fürdő esténként, akár a rendszeres edzés, akár csak egy nagyobb séta is lehet „ráhangolódás” az alvásra. Ha kitalálunk egy rendszeres „szertartást”, idővel, amint megszokássá válik, az elvégzését követően valóban könnyebben alszunk majd el.

Vitaminok és ásványi anyagok

A sport mellett fontos, hogy „táplálékot” is nyújtsunk és ne csak az izmainknak és a csontozatunknak, de az idegrendszerünknek is. A túlzott stressz és szorongás oka sokszor abban keresendő, hogy az ember szervezete nem jut elegendő vitaminhoz. A B-vitaminok, közülük is elsősorban a B1-, a B6- és a B12-vitamin szerepe kardinális az idegrendszer optimális működése szempontjából. Esett már szó a D-vitamin jelentőségéről, és nagyon fontos a K2- vitamin, mely a D-vitamin anyagcseréjét szabályozza, a C-vitamin, valamint a kalcium, magnézium és a cink, valamint az Omega-3 zsírsavak szerepe. Ezeknek a nyomelemeknek a bevitele étrendkiegészítők formájában mindenképpen javasolt túlzott stressz esetén, még kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás mellett is. 

Fontos a helyes életmód

A stresszkezelés azért bonyolult folyamat, mert az érintetteknek gyakran fel sem tűnik, hogy az őket terhelő súly már nem hordozza magában a boldog élet lehetőségét. Ilyenkor már nem érdemes a stresszt „felületileg” kezelni, hanem a mélyére kell hatolni. A toxikus munkakörnyezet vagy a túlzott megfelelési kényszer könnyen lehet, hogy a probléma gyökere. Ilyen esetekben gondolkodjunk el a munkahelyváltáson, és ne féljünk segítséget kérni szakembertől. A betegség megjelenése egy üzenet, amit a szervezet küld számunkra. Azt üzeni, itt az ideje váltani.

Mit tehetünk még a stressz ellen?

Kerüljük a:

  • túlzott alkoholfogyasztást,
  • a kábítószer-fogyasztást,
  • a dohányzást,
  • az egészségtelen gyorsételeket, túl sok szénhidrátfogyasztást
  • és a túlzott húsfogyasztást.

Meditáció a stressz elkerülésének érdekében

A meditáció a stressz levezetésének egyik hatékony módja, a fájdalomcsillapító hatása bizonyított. Meditáláskor az elménket „megnyitjuk” és egy bizonyos pontra fókuszáljuk, ezáltal kizárjuk a gondolatokat. A célzott meditáció mellett valójában a sport, az olvasás, a zenehallgatás és a kedvelt hobbi űzése szintén meditációs hatással bír, mivel e tevékenységeknek köszönhetően produktívak vagyunk, és agyunk válasza a produktivitásra a boldogsághormon termelése.

Kerüljük a negatív gondolatokat

A negatív gondolatok rendkívül destruktív hatással vannak az ember életére. Épp ezért fontos, hogy megtanuljuk őket kizárni. Ennek a legegyszerűbb módja, ha a negatív ingereket pozitívakra cseréljük. Ebben segíthetnek például a mantrák: a pozitív gondolatok ismételgetésével nemcsak a stressz szűnik meg, de mi is optimistábbak, boldogabbak lehetünk. Valahányszor azon tűnődünk, hogy „mi lett volna, ha…”, rázzuk meg magunkat. Keressünk helyette valami olyan tevékenységet, ami feltölt – legyen az sport, egy hobbi vagy egy új zenei műfaj, vagy próbálkozzunk meditációval, valamilyen relaxációs technikával.