A gerincsérv tipikusan az a betegség, amelyre napjainkban már nyugodtan mondhatjuk, hogy népbetegség, hiszen lassan már minden családban van olyan hozzátartozó, aki úgymond „sajnos nem emelhet”. Azonban amikor összefoglalóan próbálunk a gerincsérvről beszélni, akkor valójában elég változatos tünetegyüttessel állunk szemben, hiszen a probléma a gerincoszlop bármely szakaszán kialakulhat, és ettől függően más és más tüneteket produkálhat. A legmeglepőbb, hogy a tünetek gyakran nem is a gerincoszlopban jelentkeznek, így laikusként egészen más jellegű problémára gyanakszunk. Az alábbiakban megpróbálunk eloszlatni néhány tévhitet, és általános információkkal szolgálni a gerincsérvvel kapcsolatban felmerülő kérdésekre.

Gerincsérv vagy porckorongsérv? 

Vajon melyik a helyes kifejezés, és mi a különbség a kettő között?

Ezt a két kifejezést általában szinonímaként szoktuk használni, ami tulajdonképpen helyes is, hiszen valójában mindkét esetben ugyanarról a jelenségről beszélünk. Az igazán pontos kifejezés a betegségre mindenképpen inkább a porckorongsérv lenne, hiszen a csigolyák közötti porckorong „sérvesedéséről” van szó, mégis a gerincsérv kifejezés terjedt el jobban a köznyelvben.

Egy kis anatómia, hogy megértsük a gerincsérv lényegét

Gerincoszlopunk összesen 24 valódi valódi és 9-10 álcsigolyából áll. Néhány elcsökevényesedett farokcsigolya mellett összecsontosodva alkotják a keresztcsontot.

Gerincoszlopunk összesen 24 valódi valódi ( ebből 5 ágyéki, 12 háti és 7 nyaki) és 9- 10 álcsigolyából áll ( néhány elcsökevényesedett farokcsigolya mellett összecsontosodva alkotják a keresztcsontot).  Az egyes csigolyákat csigolyaívek, csigolyatest és kereszt-, illetve tövisnyúlványok alkotják. Ezeken kívül anatómiailag még a csigolyákban található lyukak játszanak fontos szerepet: a csigolyalyukak az egymás felett elhelyezkedő csigolyák részeiként és azokat összekötve egy csatornát alkotnak. A csigolyák ízületek által is kapcsolatban vannak egymással. Ebben a gerinccsatornában találhatóak az abból kilépő ideggyökök és a gerincvelő. Az ideggyököknek, melyek idegekké állnak össze, meghatározó szerepük van az izmaink mozgatásában, illetve az egyéb, kívülről érkező ingerek, mint például a fájdalom, a meleg vagy a hideg érzetének feldolgozásában. Van egy ritkán említett, de szintén fontos funkciója az idegnek. Minden egyes kilépő ideggyök szerveket idegez be és biztosítja a normális működésüket. Ezért működés zavar esetén szervi problémák is kialakulhatnak. Amennyiben ez az ideggyök megsérül, akkor egyrészt a külső „érzetek” nehezebben jutnak el az agyba, ami különböző érzészavarokat, fájdalmat és zsibbadást okozhat, másrészt az izmok működtetése is problémákba ütközhet. 

A gerincsérv megértéséhez még tisztázni kell a porckorongok szerepét is. A porckorong tulajdonképpen nem más, mint egy porcos lemez, amelynek zselészerű anyagából adódóan a fő feladata, hogy rugalmasan kipárnázott kapcsolatot teremtsen a csigolyák között, ezáltal biztosítva a gerincoszlop hajlékonyságát, valamint az autókban található lengés csillapítóhoz hasonlóan működik. Így csökkenti a gravitáció miatti tehert a csigolyákon.

A gerincsérv kialakulásának folyamata

Tévhit azt gondolni, hogy egy rossz mozdulat vagy egy nehéz súly emelése váltja ki a gerincsérvet. Ezek legfelebb már csak az utolsó cseppet jelentik a pohárban, hiszen a betegség kialakulása általában egy hosszú folyamat eredménye. 

Mit takar ez a hosszú folyamat? Már iskolás korunkban fél napokat ülünk a padban görnyedve, aztán otthon folytatjuk ugyanezt, majd sokaknak a munkája is abból áll, hogy egy – többnyire nem ergonómikusan kialakított – széken ülve egy monitort néznek, és a nap nagy részében nem megfelelő testtartásban végzik a feladataikat. Az állandósuló helytelen testtartás aztán alaposan próbára teszi a porckorongokat, amelynek hátsó falára olyan nyomás nehezedik, amely a szövetek sérüléséhez vezethet. A sérült szövetek aztán előbb-utóbb feladják a küzdelmet, és rajtuk keresztül kitüremkedik a porckorong belső magja. Ezek a kitüremkedések további problémákat idéznek elő azáltal, hogy előbb-utóbb nyomást gyakorolnak az ott elhaladó idegekre, és már ki is alakult a nagyon kellemetlen porckorongsérv. Ennek kialakulását segíti elő a nem megfelelő és eltérő lábboltozat, melynek hatására nem egyformán terhelődik a jobb és bal oldal. A gerinc tartó ( mély) izmainak gyengesége szintén hozzájárul a probléma kialakulásához.

A sérv helyétől függően az első tünetek között általában a derékból lefelé, a combba, illetve a lábszárba sugárzó fájdalom jelentkezhet, minek erőssége változó.

Melyek a gerincsérv tünetei?

  1. A sérv helyétől függően az első tünetek között általában a derékból lefelé, a combba, illetve a lábszárba sugárzó fájdalom jelentkezhet. Ennek hossza és erőssége változó lehet. Előfordulhat, hogy napokon vagy heteken át is komoly fájdalmakkal küzd a beteg, majd ez a fájdalom csökkenhet vagy meg is szűnhet, aztán akár egy kisebb terhelést követően újra jelentkezik a fájó érzés éppen ugyanazon a területen. 
  2. Gyakran előfordul, hogy a fájdalom mellett izomgyengeséget és zsibbadást is tapasztalunk a kisugárzás helyén, ami nemcsak kellemetlen, de jelentősen meg is nehezítheti a mindennapi életvitelt.
  3. A gerincsérv tünetei nemcsak derékból indulhatnak ki, hiszen a gerincoszlop bármely szakaszán bekövetkezhet a porckorong kóros elváltozása. Ennek megfelelően a felső háti szakaszon és a nyakban is jelentkezhetnek tünetek, amelyek akár a vállba és a karba, sőt a kéz ujjaiba is kisugározhatnak fájdalom, izomgyengeség vagy zsibbadás formájában.