Ha gyaloglás vagy hosszas álldogálás után rendszeresen tapasztal csípőtáji, esetleg a forgóból a combba vagy hátrafelé kisugárzó fájdalmat, netán a lépcsőzés vagy a fotelből való felkelés megy nehezen, indokolt lehet csípőízületi kopásra gyanakodni. Azért is rendkívül fontos felfigyelni az ilyesféle kezdeti jelekre, mert a további állapotromlás tudatos megelőzése nagyságrendekkel hatékonyabb, mint az előrehaladott betegség kezelése.

Az ízületek és az artrózis

A testünkben lévő számtalan ízületnek az a szerepe, hogy összekapcsolják a csontokat, és egyúttal lehetővé tegyék ezek mozgatását. Gondoljunk csak a vállkörzésre, a térd behajlítására vagy az integetésre: ezek a mozdulatok mind az ízületeknél jönnek létre. Az ízületen belül a csontvégeket porcos felszín borítja, védelmet nyújtva számukra mozgás közben a súrlódás károsító hatásával szemben.

Előfordul azonban, hogy a porcszövet valamilyen oknál fogva elvékonyodik és töredezetté válik, majd idővel akár teljesen fel is szívódik. Ezt a folyamatot hívjuk porckopásnak vagy idegen szóval arthrosisnak. Artrózis esetén megfigyelhető még az ízületi rés beszűkülése, a csontvégeken fellépő fokozott meszesedés, illetve meszes-csontos kinövések és folyadékkal teli ciszták megjelenése. Ezek az elváltozások mind jelentősen gátolják az ízület normál működését, ami egy idő után fájdalommal és mozgásbeszűküléssel jár.

Artrózis bármely ízületnél kialakulhat, és gyakran eleve nem csak egyetlen ízületet érint. Tipikus az is, hogy az egy ízületnél jelentkező fájdalmas elváltozások miatt felvett rossz testtartás vezet újabb ízület károsodásához. Ennek megelőzésében segíthet például csípőfájdalom esetén a térdet védő ízületi támasz viselése.

A porckopás okai

A porcok kopása nem máról holnapra megy végbe, általában hosszú folyamat eredménye. A porcokban bizonyos mértékű erodálódás az életkor előrehaladtával természetszerűleg is bekövetkezik, mivel a porcszövet vizet veszít, tápanyagellátottsága csökken, és sajnos felnőttkorban már nem épül újra. Ám normál, egészséges életmód mellett ez nem vezet időskorban sem kóros mértékű kopáshoz.

A kóros porckopást okozhatja:

A csípő porckopás igen komoly sérülésekhez vezethet, melyekből nehéz felépülni, így érdemes a kiemelt figyelmet fordítani a hatékony és egészséges megelőzésre.

A csípő porckopás tünetei

A csípőízületben jelentkező porckopás a coxarthrosis. Ez lehet egyoldali, és jelentkezhet mindkét oldalon is.

Mint az artrózisoknál általában, a csípőízületi kopásnál is vezető tünet:

A tünetek fokozatosan súlyosbodnak:

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy:

Mindezek következtében további szövődmények alakulhatnak ki:

A csípő porckopás igen komoly sérülésekhez vezethet, melyekből nehéz felépülni. A kezelés során kiemelt szerep jut az ízület stabilizálásának és megtartásának.

A csípőízületi artrózis kezelése

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a már kialakult porckopás konzervatív kezelési módokkal nem visszafordítható, legfeljebb lassítani, jó esetben szinten tartani lehet a folyamatot.

Ebben szerepet kap:

Súlyos, előrehaladott esetben a műtéti eljárás, a teljes csípőízületi protézis beültetése jelent megoldást.

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta