A túlzott sófogyasztás ártalmai

A túlzott sófogyasztás okozta megbetegedések igen nehezen gyógyíthatóak, így érdemes mérsékelt fűszerezéssel megelőzni a probléma lehetséges kialakulását.

Nem vitás, hogy a só a szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványianyag-forrás. A túl sok só azonban számos betegség – például szív- és érrendszeri megbetegedések, vérnyomásproblémák – okozója lehet, ezért fogyasztásával érdemes mértékletesnek lenni. Egy amerikai felmérés szerint a halálesetek körülbelül 10%-a a túlzott sófogyasztás miatt következik be. Milyen betegségekkel kell számolnunk, ha nem változtatunk a túl sok sót tartalmazó étkezési szokásainkon, és hogyan előzhetjük meg őket? 

A só élettani szerepe

A só vagy más néven nátrium-klorid jelentős szerepet játszik a szervezetben, így:

 • a vízháztartás egyensúlyban tartásában, 
 • az elektrolit-háztartás fenntartásában,
 • az izmok megfelelő működésében,
 • az idegrendszer működésének szabályozásában. 

A szervezet sóigénye naponta körülbelül 3-5 gramm – az ennél rendszeresen jelentősen több vagy kevesebb sóbevitel egyaránt veszélyeket rejt magában.

A sófogyasztás megvonásának következtében csökken a szervezet nátriumszintje, ami dehidratációs tünetekkel jár, hosszú távon pedig felborulhatnak a szervezet anyagcsere-folyamatai, ami akár inzulinrezisztenciához és 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet. Mivel azonban a természetes élelmiszerek önmagukban is tartalmaznak sót, ennek kockázata igen kicsi abban az esetben is, ha kevés hozzáadott sót teszünk az ételeinkhez.

Sokkal nagyobb és reálisabb a veszélye a túlzott sófogyasztásnak, amire az ételeink túlsózásával igencsak hajlamosak vagyunk. Az alábbiakban ennek kockázatait vesszük szemügyre. 

Magas vérnyomás

A túlzott sófogyasztás eredményeképp az erek térfogata hirtelen megnövekszik, mivel a só vizet köt meg, ezáltal pedig egyre növekszik a vérnyomásunk is.

Amikor túl sok sós ételt fogyasztunk, az erek térfogata hirtelen megnövekszik, mivel a só vizet köt meg, ezáltal pedig növekszik a vérnyomásunk is. A hirtelen térfogatnövekedés miatt az artériák belső fala kisebesedik, így megnövekszik a vérrög, vele együtt pedig a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázata is.

Magas vérnyomásról általában akkor beszélhetünk, amikor a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm-t. 

Ebben az esetben muszáj gyökeresen megváltoztatni az életmódunkat: 

 • sokkal több folyadékot kell fogyasztani, 
 • rendszeresen kell sportolni (a megfelelő tehermentesítés érdekében kezdőként ajánlott az ízületi stabilizátorok használata), 
 • sokkal egészségesebben kell étkeznünk. 

Sokszor már ez is vezethet eredményre, tartós változást azonban kiegészítő  terápiával tudunk elérni. A megfelelő kezelés kiválasztása nagyban függ a páciens életkorától, egészségügyi állapotától, nemétől, testsúlyától, valamint egyéb betegségeitől.

A túlzott sófogyasztás következtében kialakuló agyi működési zavarok

A magas vérnyomás egyik tipikus kései következménye az agyi működésben bekövetkező zavar. Az időskori kognitív problémák oka részben a túlzott sófogyasztásban, valamint a mozgásszegény életmódban keresendő.

Veseelégtelenség

A sok só következtében a veséknek sokkal nagyobb munkát kell végezniük azért, hogy a plusz sót kiürítsék a szervezetből. A túlműködés miatt a vizelési inger hatványozottan megszaporodik, és sokkal többször kell a nap folyamán kimenni a mosdóba.

Mindemellett a túl sok só a vesében olyan funkcionális zavarokat idézhet elő, mint az érszűkület miatti vizelési zavarok, vagy a komolyabb vesebetegségek. Számos krónikus vesebetegségben szenvedő páciens esetében azonban komoly javulás volt tapasztalható, amint visszavettek az elfogyasztott só mennyiségéből.

Ödéma – a túlzott sófogyasztás következtében

Amikor sós ételeket eszünk, a testünk – annak érdekében, hogy szinten tartsa a szervezet só-víz egyensúlyát – több folyadékot fog elraktározni. Ennek következtében a hasunk jól láthatóan felpuffad, és a végtagjainkon is ödémás megvastagodás jelentkezik.

Dehidratáltság

Mivel a só vizet von el szervezetből, dehidratáltak leszünk. Ez pedig elsősorban:

 • szájszárazsággal,
 • erős szomjúságérzettel,
 • valamint lüktető fejfájással jár.

Az agyunk ugyanis ezekkel a tünetekkel jelzi nekünk, hogy pótolnunk kell az elvesztett folyadékot.

Dekoncentráltság

Mivel a sok só kiszárítja a szervezetet, emiatt dekoncentráltak leszünk, elveszítjük a fókuszt, és nem tudunk semmire sem kellően odafigyelni. Sokszor már a kisebb fokú dehidratáltság is feledékenységhez, jelentősebb tompaságérzethez, illetve mentális fáradtsághoz vezethet. Amikor nagyon fáradtnak, kedvetlennek érezzük magunkat, igyunk meg egy-két pohár vizet. Ezzel némileg javíthatunk koncentrációs képességeinken, valamint a közérzetünkön.

A gyorsételek, a pékáruk, az instant ételek, a chipsek és a rágcsálnivalók mind hozzájárulhatnak a túlzott sófogyasztás okozta betegségek kialakulásához.

Gondolkodjunk előre – előzzük meg a túlzott sófogyasztást

A fent említett betegségek elkerülésének érdekében muszáj csökkenteni a szervezetünkbe bevitt só mennyiségét. Ezért célszerű elkerülni:

 • a gyorsételeket,
 • a pékárukat,
 • az instant, félkész ételeket, szószokat,
 • a chipseket, a mikrózható pattogatott kukoricát és más rágcsálnivalókat,
 • szalonnát, sonkát, szalámit,
 • olajbogyót,
 • vegetát.

Ezek a termékek ugyanis rengeteg sót tartalmaznak, amelyekkel nagyon könnyű átlépni a napi ajánlott sómennyiséget. Érdemes inkább otthon főzüni, közben persze odafigyelve az elkészített étel sósságára is. A só kiváltására számos zöldfűszert használhatunk ételeink ízesítőjeként.