A robotasszisztált térdműtéteké a jövő?

A robotasszisztált orvoslás új lehetőségeket nyit meg a XXI. század orvostudományának, ezzel csökkentve emberi hibából származó veszélyeztető faktorokat.

A térd az emberi szervezet legnagyobb és legösszetettebb ízülete, rendkívül nagy terhet visel, így nem meglepő módon a leggyakoribb ízületi betegségek, mint az ízületi kopás és gyulladás is fokozottan veszélyeztetik a térdet. A kopás során a porc idővel egyszerűen „elfogy” a térdben, ez pedig olyan fájdalmakhoz vezethet, amelyek következtében a leghétköznapibb mozdulatok is embert próbáló feladattá válnak. A súlyos porckopás okozta károkat gyakran már csak az alkalmanként robotasszisztált térdműtét hozhatja helyre.

Mikor válik szükségessé a térdműtét?

A térdízület kopásának számos oka lehet, így például a:

  • túlzásba vitt, erőltetett sport,
  • elhízás miatti plusz teher,
  • anyagcserezavar,
  • egyéb betegségek,
  • baleset, sérülés.

Amikor a térdben fellépő szúró fájdalom már jelentősen korlátozza a beteg életét, a műtét jó eséllyel elkerülhetetlen. Ilyenkorra akár egy egyszerű séta, guggolás vagy lépcsőzés is hatalmas fájdalommal járhat, és még a pihenés is szinte lehetetlen miatta.

Ha a károsodás visszafordíthatatlan, akkor sok esetben térdprotézis beültetése válik szükségessé, amely az elkopott porcot pótolja. A protézis az elhasználódott, elvékonyodott porcot helyettesítő implantátum, amelynek segítségével a térd újra képessé válik a fájdalommentes működésre. 

Tartós megoldást nyújthat a térdprotézis?

Ugyan a tudomány és a technika rohamosan fejlődik, a térdprotézis pedig egyre inkább képes hiánytalanul pótolni az elkopott porcot és visszaadni az érintett embereknek a mozgás örömét, sajnos a betegek kisebb százalékánál a műtét után is tapasztalhatóak panaszok. Ugyan ezek közel sem olyan erős fájdalmak, mint a műtét előtt, de érdemes ezekre is kellőképpen odafigyelni, és ha fellépnek, azonnal ki kell kérni egy szakorvos véleményét.

A panaszok oka

A műtét utáni visszamaradó fájdalmak oka lehet többek közt a rosszul elhelyezett vagy a nem megfelelő méretű implantátum, esetenként pedig a térd oldalszalagjainak túlzott lazasága, illetve a porckopás következtében túlzottan eldeformálódott térdízület.

Noha az említettek elsőre ijesztőnek tűnhetnek, fontos tudni, hogy a technika és a tudomány folyamatosan küszöböli ki ezeket a hibákat, így egyre kevésbé jellemző, hogy a beteg térdében az implantátum nem megfelelően van elhelyezve. 

Robotasszisztált műtétek

A navigációs technika és a PSI – Patient Specific Instrumentation: egyedileg gyártott eszközök – segítségével a műtét pontosabban és biztonságosabban végezhető el. A robotasszisztációs eljárások célja, hogy a páciens térdébe ültetett implantátum pozíciója minél pontosabb, mérete pedig minél optimálisabb legyen.

Az elmúlt 50 év kutatásainak következtében mára teljes mértékben egyénre szabott implantátumok jelentek meg. Az MR- és CT-vizsgálatok során az implantátumot előre megtervezik, majd 3D nyomtató technológiával az adott beteg paramétereivel egyedileg legyártják.

Mi az az OMNIBotics technológia?

Az általános vélekedés az, hogy a műtét után visszamaradó fájdalmak oka legtöbbször a térd oldalsó ínszalagjainak lazaságában keresendő, melyet a csípőízület helyzete is befolyásol. A térdben kisebb tengelyeltérés alakul ki, így az egyik oldalon lévő szalag túl feszes, míg a másik oldalon lévő szalag túlságosan laza lesz. Az OMNIBotics robottechnológia azért jött létre, hogy az ilyen eseteket korrigálják. 

A technológia segítségével könnyebb megállapítani a protézis szükséges méreteit, valamint egyszerűbb a tengelyeltérés visszaállítása. Az eljárással a sebész a műtét során nemcsak a saját érzékszerveire hagyatkozik, hanem a robottechnológia is a segítségére van. A technológia hatékonysága abban mutatkozik meg, hogy a műtétek utáni fájdalmak jelentősen csökkenhetnek, emellett jóval kevesebb komplikáció lép fel később.

Mikor használható a robotasszisztált műtéti technológia?

Ha a térd nem extrém módon sérült vagy deformálódott. Durván károsodott csont- és lágyrész esetében még mellőzni szokták az eljárás alkalmazását. Ilyen esetekben már speciális protézisekre van szükség a térd helyreállításához.

Az OMNIBotics robotasszisztált műtétek előnyei

Az OMNIBotics segítségével a beteg jelentősen jobban érezheti magát műtét után. A gyógyulás is gyorsabb lehet, illetve a térd jobban funkcionálhat. Fontos emellett kijelenteni, hogy ez az eljárás nemcsak a betegnek, hanem az orvosoknak is nagy hasznára válhat. Segítségével ugyanis a sebészi kéz pontossága is megnövekszik, ráadásul az orvos egy kiszámítható, biztonságos rendszer asszisztálásával végzi a műtétet. A robotasszisztált műtétek során a rendszer olyan információkba enged betekintést, amelyek eddig elérhetetlennek tűntek – ezzel megkönnyítve az orvosok munkáját.

Az OMNIBotics a jövő?

A statisztikákból egyértelműen következtethetünk arra, hogy az OMNIBotics jelenti a jövőt az orvostudomány számára. Magyarországon először 2020-ban hajtottak végre robotasszisztált térdműtétet ezzel a technológiával.