Amíg néhány évtizede a játszóterek még tele voltak szaladgáló gyerekekkel, amíg a munkahelyeken nem a számítógépek előtt görnyedtek naphosszat az emberek, vagyis amíg a mozgás a mindennapok része volt a társadalom nagy részének, addig a masszázs egy nagyon kellemes, minden tekintetben szórakoztató kikapcsolódásnak számított. Mai mozgásszegény világunkban a masszázs már az egészség megóvásának aktív része lett, éppen ezért érdemes részletesebben is foglalkozni vele. Ha teljes képet szeretnénk adni a masszázs jelentőségéről, akkor az időben alaposan vissza kell kanyarodni, hiszen az „első nyomai” i.e. 4000 körül jelentek meg, amikor Indiában a megtisztulást jelképező spirituális jelleggel ruházták fel az „egészségügyben” betöltött pozitív szerepe mellett. Természetesen, amikor hát, gerinc, vagy egyéb olyan problémánk van, amikor a masszázs segítséget nyújthat, a legkevésbé sem szeretnénk a masszázs amúgy meglehetősen színes történelmével foglalkozni. Éppen ezért egy „nagy ugrással”, amely reméljük, nem jár húzódással, a masszázs napjainkban alkalmazott formáival és a különböző testrészekre, szervekre gyakorolt hatásaival szeretnénk hasznos információhoz juttatni az e téma iránt érdeklődőket.

A masszázsok legnépszerűbb fajtái és jótékony hatásai

A masszázs tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, amelyet ha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, akkor nem más, mint a test szakszerű „dögönyözése”, a test különböző részeinek, illetve az izmoknak a gyúrása, esetenként ritmikus nyomkodása, amelynek célja valamely kívánt egészségügyi eredmény elérése. A masszázsnak szinte megszámlálhatatlan fajtáját ismerik és alkalmazzák világszerte. Az alábbiakban néhány, hazánkban is viszonylag elterjedt formáját mutatjuk be.

Thai masszázs, ami a lélekről is szól

Ahogy a neve is utal rá, keletről indult világhódító útjára a thai-masszázs, amely elsősorban a test akupunktúrás pontjaira „koncentrál” és ezeknek a pontoknak az óvatos simításával, nyomásával érnek el sikereket a gerincváz, illetve a csontrendszer rugalmasságának, valamint az izomrendszer, különös tekintettel a hátizmok lazításának tekintetében. Ahogy az a keleti gyógyászatban „alap”, a testi gyógyítás mellett mind a szellemi, mint pedig a lelki tényezőkre nagyon komoly hangsúlyt fektetnek a gyógyítás, így a thai-masszázs során is.

A thai masszázs során a különböző izomcsoportok ellazításán túlmutatóan a test akupunktúrás pontjainak simításával és nyomásával érnek el gyors gyógyulást.

Yumeiho masszázs, az izomjavító

Hátfájdalmak és medence tájékán jelentkező panaszokra egyaránt alkalmas a yumeiho-masszázs, amely egy kínai buddhista kolostorból indult világhódító útjára. Akik átestek már ilyen „kezelésen” azt mondják, hogy valójában egy meditációra és relaxációra épülő szertartás során a masszőr finoman a csontokhoz nyomja az elfáradt izmokat, majd testsúlyának energiáit használva, finom gyúró mozdulatokkal ellazítja azokat.

Gyógy- és gerincmasszázs

Általános mozgásszervi problémáknál itthon elsősorban a gyógymasszázs alkalmazása kerül előtérbe. Ha boka, vagy éppen a térd tájékán problémát észlelünk, természetes reakció, hogy elsősorban a jelentkező fájdalmat speciális boka, illetve térdtámasszal próbáljuk enyhíteni. Gyakran előfordul azonban, hogy például egy ficam esetén ösztönösen próbáljuk kímélni a sérült testrészünket, ami viszont egyéb területen, például a csípő, vagy éppen a gerincoszlop tájékán eredményezhet negatív elváltozásokat azáltal, hogy mozgás közben a csípőnket és a gerincünket az átlagosnál jobban megfeszítjük, kímélendő a bokánkat, vagy éppen a térdünket. Ezek a problémák a gyógy masszázs segítségével eredményesen orvosolhatóak az esetek többségében.

A gerincmasszázsnak a masszírozás közvetlen tárgyának gyógyítása mellett túlmutató hatása is jelentős más szervekre nézve. A csigolyák és a csigolyák közötti porckorong „helytelen elhelyezkedése”, illetve elmozdulása akár a látásunkat, a hallásunkat, vagy éppen az epehólyag működését is befolyásolhatják. Így nemcsak mozgásszervi pozitív hatásai lehetnek, ha a gerincmasszázs során alkalmazott terápia oldja és lazítja a gerinc környékén feszült, görcsölt állapotban található ízületeket és izmokat. A hatékony gerincmasszázs segítségével elérhetjük, hogy az elmozdult csigolyák „visszatérjenek” eredeti pozíciójukba, amelynek eredményeképpen tehát nemcsak a mozgásunk válhat ismét fájdalommentessé, de egyéb szervi betegségekre is gyógyító hatást érhetünk el az alkalmazásával.

A masszázs általános mozgásszervi problémák kezelésében kiemelt szerepet élvez, hiszen nagy mértékben felgyorsíthatja az egészséges rehabilitáció folyamatát.

A masszázs egyéb jótékony hatásai

Amikor fontos számunkra, hogy egy kellemes izomlazító folyamat során csökkentsük a mindennapok stresszes hatásait, amellett, hogy javítjuk izmaink vérellátását, akkor mindenképpen ajánlatos rendszeres és megfelelő szakember által ajánlott, illetve végrehajtott masszázs kezelést választanunk. A masszázsok általános kedélyjavító képessége mellett még egy fontos tulajdonságát hangsúlyozzák a szakemberek. Remek éjszakai alvást biztosít. És nincs is annál pihentetőbb érzés, mint amikor az éjszakáink is rendben vannak.