A gyomorégés tünetei, kiváltó okai és kezelése

A gyomorégés jellemzően zsíros, fűszeres ételek, illetve szénsavas üdítőitalok fogyasztása után jelentkezik, és kisebb irritáló hullámok formájában tör ránk.

Égő, maró fájdalom a gyomorszáj környékén vagy a torokban, puffadás – ezeket a kellemetlen tüneteket valószínűleg mindannyian megtapasztaltuk már egy kiadós ebéd után. A gyomorégés jellemzően zsíros, fűszeres ételek, illetve szénsavas üdítőitalok fogyasztása után jelentkezik, és kisebb hullámok formájában tör ránk, ám ha gyakran tapasztaljuk, mindenképpen ki kell vizsgálni a mögöttes okokat.

A gyomorégés tünetei

A gyomorégésnek számos tünete lehet, elsősorban az alábbiak:  

  • a legtipikusabb a jellegzetes égő fájdalom a gyomorszáj környékén,
  • általános gyomorfájdalom,
  • gyakori az égő, maró érzés a torokban,
  • savas, savanyú vagy sós ízű  váladék jelentkezhet a garatban vagy a torok hátsó részén,
  • égő, kellemetlen fájdalom jelentkezhet a mellkasban,
  • a gyomorban diszkomfortérzés alakul ki,
  • van, aki nehezen nyel, mintha „gombóc” lenne a torkában,
  • nyomásérzés, esetleg szúró fájdalom a szegycsont mögött,
  • kellemetlen lehelet,
  • puffadás,
  • böfögési inger,
  • rosszullét.

Legtöbbeknél nem jelentkezik a tünetek mindegyike, sokszor ezek közül csak néhány jel utal a gyomorégésre.

Mik a gyomorégés okai?

A gyomorégés önmagában még nem jelent komoly bajt, nem betegség, inkább egy emésztőrendszeri tünet. Ha viszont már egy ideje tartósan ezzel küzdünk, és a tünetek szinte állandósultak, mindenképpen ki kell vizsgáltatni a probléma okát, és megtalálni rá a megfelelő kezelést. 

  1. Előfordulhat, hogy a panaszok hátterében a nem megfelelő étrend áll. Ha egész nap:
  • nem eszünk zöldséget, gyümölcsöt, csak nehéz, zsíros ételeket,
  • sok pékárut és gyorsételt fogyasztunk,
  • nem fogyasztunk elég vitamint,
  • kevés vizet iszunk,
  • alkoholt és koffeintartalmú italt fogyasztunk,
  • túl sok ételt eszünk,

Gyomorégés esetén előfordulhat, hogy a panaszok hátterében a nem megfelelő étrend áll. Ha egész nap nem eszünk zöldséget könnyen gyomorégéshez vezethet.

ilyenkor jelentősen megnő a gyomorégés kialakulásának valószínűsége. A nehéz ételek fogyasztásakor gyomrunk ugyanis nagy mértékben le van terhelve, és az emésztés normál folyamata felborul. A gyomorszájban lévő záróizom ilyen esetben gyakran nem képes elég szorosan zárni, majd a gyomorsav elkezd felfelé szivárogni a nyelőcsövön, és irritálni kezdi a nyelőcső nyálkahártyáját. Ekkor jelenik meg a torkunkban a tipikus savas, fájó, kellemetlen érzés.

A gyomorégés másik gyakori oka az elhízás. A súlyfelesleg miatt a gyomrunkra extra nyomás nehezedik – főleg ülő helyzetben –, ami miatt a gyomorszáj gyűrűs záróizma könnyebben kinyílik, és a sav is könnyebben jut vissza rajta.
Ugyanez a veszély fenyeget minket akkor is, amikor nagyon szűk ruhákat hordunk, vagy nagyon nehéz súlyokat akarunk megemelni.

Ha sokat stresszelünk, idegrendszeri következményként szintén számolnunk kell gyomorégéssel. Mindig gondolkozzunk el azon, mi az idegesség forrása – például egy mérgező munkahely –, és igyekezzünk kilépni az ilyen környezetből. Ezzel hosszú távon nem csak a gyomrunknak teszünk nagy szívességet, hanem a mentális egészségünknek is.

A gyomorégés hátterében gyakran felszívódási zavarok állnak, például

  • laktóz-intolerancia,
  • lisztérzékenység.

Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is tapasztalható gyomorégés, például

  • vérnyomáscsökkentők, 
  • altatók, 
  • nyugtatók,
  • egyéb szalicilát-tartalmú gyógyszerek szedése esetén. 

A gyakran megjelenő gyomorégés egyedül várandósság idején természetes jelenség. Ilyenkor ugyanis a test komoly fizikai és hormonális változásokon esik át, amely gyakran jár gyomorégéses tünetekkel is.

A gyomorégés ok-okozati összefüggésben állhat a refluxszal és a gyomorfekéllyel, ezért ha gyakoriak vagy állandósulnak a panaszaink, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz. 

Ha elkezd égni a gyomrunk, első körben változtassunk az étkezési szokásainkon. Egy ideig kerüljük az olajos ételeket, valamint a magas zsírtartalmú húsokat.

Kezelési módok

Ha elkezd égni a gyomrunk, első körben változtassunk az étkezési szokásainkon. Egy ideig kerüljük:

  • az olajos, zsíros vagy fűszeres ételeket,
  • a magas zsírtartalmú húsokat,
  • a teljes tejből készült tejtermékeket,
  • a szénsavas üdítőket, például a kólát,
  • a koffeines italokat, például a kávét, teát vagy az energiaitalokat,
  • a mesterséges adalékanyagokat, tartósítószereket tartalmazó élelmiszereket,
  • a gyorsételeket,
  • a dohányzást,
  • a túlzott alkoholfogyasztást.

Az aktuális panaszok házilagos enyhítésére többféle kezelési mód is szóba jöhet: 

  • A szódabikarbóna remek megoldás, amely hamar semlegesíti a gyomor PH-értékét. Elég belőle mindössze egyetlen teáskanál egy pohár vízbe, majd felhajtani azt – az eredményt pedig már egészen rövid időn belül érezni fogjuk.
  • Érdemes mentalevelet rágcsálni, amelynek emésztésre gyakorolt jótékony hatása vitathatatlan, emellett pedig a leheletünk is felfrissül tőle. A mentára érzékenyek azonban kerüljék ezt a módszert.
  • A különféle gyomorbántalmakra kifejezetten jó az édeskömény magja is: készíthetünk belőle teát vagy magában rágcsálva is jótékony hatású. 
  • Léteznek vény nélkül kapható szerek, melyek közömbösítik a savat, illetve a nyálkahártyán bevonatot képeznek – ezek általában hatékonyan segítenek az akut panaszokon, de csak tüneti szerek, a valódi kiváltó okot nem szüntetik meg.
  • A szakszerű kezeléshez alapos gasztroenterológiai kivizsgálás szükséges, melynek alapján valószínűleg komplex (étrendi, életmódbeli és gyógyszeres) kezelést fognak előírni.