A gerincsérv kifejezés a gerincoszlopot alkotó csontok között elhelyezkedő “gumipárnák” (porckorongok) elváltozására utal, tehát, valójában porckorongsérvről van szó. A köznyelv annak ellenére keveri a jóval gyakrabban előforduló porckorong kiboltosulással, hogy a két fogalom különbözik egymástól.

Hol alakulhat ki gerincsérv?

Bárhol a gerincoszlop lefolyásán. 

Attól függően, hogy melyik szakaszon helyezkedik el, különböző elnevezéseket kap:

A leggyakrabban a nyaki és ágyéki csigolyák között alakul ki a gerincsérv, a háti szakaszon annak rögzítettsége miatt ritkán. (A csigolyákhoz hátul és a szegycsonthoz elől kapcsolódó bordakosár viszonylagos stabilitást ad a hátcsigolyáknak.)

Hogyan alakulhat ki a gerincsérv?

A gerincoszlop rendkívül rugalmas és ellenálló támaszték rendszer, melyet a merev, szilárd csontok és a magból és rostos gyűrűből álló rugalmas porckorongok alkotnak.

Ezt a komplex szerkezetet:

A szervezetünk ugyanis szinergiában működik. A gerinc egészségének megőrzésében bármennyire is furcsán hangzik, éppúgy szerepet játszik a minőségi étkezés, a kollagén pótlása és a bő folyadékfogyasztás, mint az aktív, sportos életmód.

A porckorongok szerkezeti elemeinek egymáshoz és a csigolyatestekhez való viszonyától függ, hogy milyen mértékű az elváltozás, és hogyan is nevezzük valójában:

  1. Amíg a porckorong egésze “csupán” a csigolyatestek közül nyomakodik ki, elő- vagy kiboltosulásról beszélünk.
  2. Amikor a puha mag már határozottabban előreboltosul és eléri a rostos gyűrű szélét, sérvről beszélünk.
  3. Amikor a rostos burok elveszíti folytonosságát és a puha, kocsonyás mag a gerinccsatornába szabadul, – és el is válik a porckorongtól – már kiszakadt porckorongsérvről van szó.

A porckorongsérv tünetei

Sok esetben egyáltalán nem okoz tünetet a porckorongok leépülése, de előfordul, hogy a csigolyaképletek kinővései és a porckorongok kiboltosulása már okoz tüneteket, attól függően, hogy hol jelentkezik a probléma.

A tüneteket az is befolyásolja, hogy melyik gerincszakasz érintett.

Amennyiben a gerincsérv legjellemzőbb tünetei a fájdalom, a zsibbadás és az érzéskiesés, melyek együttes jelenléte komolyan befolyásolhatja az életvitelt.

A gerincsérv általános tünete a fájdalom

Olyan erős is lehet, hogy felébreszti a pácienst éjszaka.

Izomgyengeség, végtagremegés

Az érintett idegek által kiszolgált izmok a kompresszió alatt álló idegektől nem kapnak megfelelő mozgatóimpulzust, ezért az akaratlagos izommunka fokozatosan elgyengül.

Érzékelés kiesés

A végtag zsibbadás és bizsergés a porckorong kiboltosulás egyik első tünete, ami az érintett idegek által kiszolgált területeken észlelhető. 

Mikor kell orvoshoz fordulni gerincsérv gyanúja esetén?

Sok esetben, ha fájdalom nem jelentkezik, akkor kezd el gyanakodni a páciens, amikor ügyetlenné válik, gyakran elejt, leejt dolgokat, nem tudja a megszokott tempóban és minőségben elvégezni a mindennapi tevékenységeit. Eleinte stresszre, dekoncentráltságra gyanakszik, esetleg kialvatlanságra. Éppen ezért nem is fordul orvoshoz, pedig minél előbb kezdődik el a gerincsérv konzervatív terápiája, annál jobb a prognózis.

Azonban, ha a fájdalom, a zsibbadás, az érzéskiesés együttesen jelentkezik – főleg, ha az előbbi már a pihentető alvást is akadályozza – orvoshoz kell fordulni!

Ennek a menete hazánkban a következő:

A porckorongsérv kezelése

A porckorong állapotától és a tünetek súlyosságától függően ez általában gyógytornát, fizio- és fizikoterápiát, valamint nem-szteroid gyulladáscsökkentőket jelent.

Amennyiben a gerincsérv jellemző tünetei, azaz a fájdalom, a zsibbadás és az érzéskiesés együttesen jelentkezik érdemes mihamarabb szakorvoshoz fordulni.

A gerincsérv során alkalmazott gyógytornáról röviden

Súlyosabb, előrehaladott esetben – például kiszakadt sérv, a gátizomzat (ágyéki) vagy gégefő (nyaki) érintettség – műtétre lehet szükség.

A gerincsérv posztoperatív rehabilitációjáról röviden

Akár konzervatív, akár műtét utáni posztopereatív kezelést folytatunk, a cél az önállóság – öngondoskodás, higiénés autonómia – valamint a produktiv, hatékony munkavégzésre való képesség visszaszerzése.