A fokhagyma az egyik legmegosztóbb étek: rengetegen szeretik, de legalább ilyen szép számmal vannak azok is, akik ki nem állhatják. Főként az utóbbiak figyelmébe ajánljuk: a fokhagymának számos pozitív élettani hatása ismert, ami miatt érdemes lenne mindennap fogyasztanunk belőle legalább egy gerezddel. Nem véletlen, hogy a népi gyógyászat ősidők óta alkalmazza különféle problémák kezelésére, de amit például kevesen tudnak: frissen tartja a főzéshez, sütéshez előkészített húsokat is. Érdemes részletesebben is megvizsgálnunk, milyen további pozitív hatásai vannak a fokhagymának a szervezetünkre.
Több mint 25 hatóanyag
A fokhagyma sok étel alapanyaga vagy még inkább ízesítője, azonban önmagában is rendkívül egészséges lehet. A húsában található kénvegyületek ugyanis hozzájárulhatnak a vírusos, bakteriális betegségek megelőzéséhez, illetve legyőzéséhez. Ha tüsszögünk, folyik az orrunk, lázunk van vagy köhögünk, akkor például egy nagy bögre fokhagyma tea hamar segíthet enyhíteni a tüneteket.
A fokhagymában ugyanis 25-nél is többféle hatóanyag található, ezeknek köszönhetően fogyasztásával:
- hozzájárulhatunk a koleszterinszintünk megfelelő szinten tartásához,
- szabályozhatjuk a vérnyomásunkat,
- megerősíthetjük a csontjainkat és a kötőszöveteket,
- megelőzhetjük a hajhullást,
- fokozhatjuk az agyi tevékenységünket,
- ráadásul – bizonyos vizsgálatok szerint – stabilizálhatjuk vele a vércukorszintünket is,
- csökkentik a vérlemezke összetapadását,
- csökkenthetik a gyulladásos folyamatot,
- hatással lehetnek a rákos sejtek szaporodására,
- antioxidáns hatással rendelkeznek,
- baktérium- és gombaellenes hatás.
Az alábbiakban pedig részletesebben is érdemes sorra vennünk, pontosan miben is nyújt nagy segítséget a fokhagyma, és hogyan hat az egészségünkre.
Rendkívül jó vírusos megbetegedések ellen
A fokhagyma segítségével a durvább megfázásos vírusokkal is felvehetjük a harcot. Ennek pedig az az oka, hogy rengeteg alliin van benne. A számos hatóanyag közül ezt az elemet tartják az egyik legfontosabbnak, hiszen a fokhagyma zúzásakor, felaprításakor az alliin aminosavvá változik. Az így keletkezett vegyületet hívjuk allicinnek, amelynek hatására a vérben hirtelen megnövekszik az antioxidánsok száma. Nem meglepő, hogy a fokhagyma húsából kinyert hatóanyag – gyulladáscsökkentő hatása révén – számos étrendkiegészítő kapszula hasznos összetevője.
Enyhíti az emésztőrendszeri panaszokat és bőrproblémákat
Mindemellett fontos azt is megemlíteni, hogy a fokhagyma gyomor- vagy bélbántalmak – például a gyomorhurut –, illetve egyéb emésztési zavart okozó baktériumok esetében is hatásos. Ilyen problémák esetén érdemes levesként fogyasztanunk.
A fokhagyma antibakteriális hatásának köszönhetően remek választás lehet továbbá:
- a herpesz,
- a bőrgombák,
- valamint májgyulladás ellen is.
Kiváló gyógyír reumás betegségekre
Gyulladáscsökkentő hatása miatt a fokhagyma jótékony hatású a reumatikus panaszokra. Fogyaszthatjuk kapszula formájában is, mely csökkenti az ízületi gyulladással járó fájdalmas tüneteket, illetve magát a gyulladást. Amennyiben azonban a gyulladással érintett ízület kímélésre szorul, használjunk az ízületet tehermentesítő speciális támaszt.
Remek afrodiziákum
Sokaknak meglepő lehet, de a fokhagyma
- kiválóan tisztítja a vért,
- fokozza a vérbőséget, és ezáltal növeli a potenciát,
- tonizál,
- fokozza a hipofízis működését,
- hozzájárul a hormonrendszer megfelelő működéséhez,
- a belőle kinyert allicinnek pedig öregedésgátló hatása is van.
Hozzájárulhat a különféle szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez
Számos elmélet úgy tartja, hogy a fokhagyma fogyasztásával mérsékelhetjük a szív- és érrendszeri panaszokat. Hatóanyagaival ugyanis – hasonlóan a sztatinokhoz – nagymértékben hozzájárulhatunk a koleszterinszint csökkentéséhez, ezáltal megelőzhetjük a különféle szívbetegségek kialakulását is.
Más kutatások a vérnyomáscsökkentő hatásáról számolnak be
Laboratóriumi vizsgálatok tanúsága szerint a fokhagyma azt is megakadályozza, hogy a vér apró lemezkéi összetapadjanak. Ez ránk nézve azt jelentheti, hogy rendszeres fogyasztása révén akár a stroke kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük.
Sajnos azonban a fokhagyma szív- és érrendszerre gyakorolt hatásait a klinikai vizsgálatok többsége nem tudta kétséget kizáróan igazolni.
Bizonyos tanulmányok szerint a fokhagyma az olyan súlyos megbetegedések legyőzését is segíti, mint a gyomorrák. Ezekben a kísérletekben azt vizsgálták, hogy a fokhagyma képes-e semlegesíteni az olyan rákkeltő anyagokat, mint a gyomorban megtelepedő Helicobacter pylori. Ugyan a vizsgálatok eredményei szerint igen, az eredményeket emberi kísérletek során egyelőre nem sikerült reprodukálni.
Milyen formában fogyasszuk
A fokhagymát fogyaszthatjuk egyszerűen nyersen elrágcsálva vagy pirítósra dörzsölve. Ha ettől a tömény íze és erőssége miatt idegenkedünk, lereszelve beletehetjük például mézbe, és ebből kanalazhatunk naponta. Ha néhány másodpercig pároljuk, elveszti intenzív ízét és szagát, ám jótékony hatását így is kifejti. Kefirrel fogyasztva illetve a fokhagyma fogyasztása után köménymagot rágcsálva a kellemetlen szag semlegesítődik.
Legbiztosabb azonban a fokhagymakivonatot tartalmazó készítmények szedése: ezeknek a kapszuláknak a dózisa is kontrollált, ráadásul nem kell a kellemetlen szagú lehelettel megküzdeni.