Ez az apró barna gyümölcs, a dió, már az ókorban is nagy népszerűségnek örvendett számos jótékony hatása miatt. A diófélék sok rostot és kevés telített zsírt tartalmaznak, ráadásul magas az antioxidáns tartalma is ezért rendszeres fogyasztása a szervezet több területére is kifejezetten jótékonyan hat.
Fogyasztásával kapcsolatban az első feljegyzések az ókorig nyúlnak vissza. A görögök, akik a perzsákon keresztül ismerték meg a növényt, fertőtlenítésre használták, például a kutyaharapás gyógyítására vagy féregűzésre. A középkorban már egyre több jótékony hatást tulajdonítottak a diónak, teaként többek között az idegek nyugtatására és reuma ellen is hatékonynak bizonyult. A népi gyógyászatban elsősorban belsőleg alkalmazták vértisztítónak, gyomorhurut kezelésére és fertőtlenítésre.
A dió kiváló fehérje forrás
100 gramm dióbél 8,6 gramm fehérjét tartalmaz. Azonban az egyes diófélék esetében az olaj és fehérje tartalom fordítottan arányos egymással. Azokban a dió fajtákban, amelyekben magas a fehérje-, alacsony az olajtartalom, míg a magas olajtartalmú diók, kevesebb fehérjével rendelkeznek. A nagy fehérje tartalmú dió értékesebb, viszont a magasabb olaj tartalmúak ízletesebbek.
Jó zsírokban gazdag
A dió főként telítetlen zsírokban gazdag, mint például az Omega-3 (kedvező hatású a szív- és érrendszerre). A dió, a jó zsírok mellett számos antioxidánst is tartalmaz, az egyik leggazdagabb polifenolban, ami megóvja szervezetünket a szövetkárosító molekuláktól. Javasolt hetente több alkalommal is néhány szem diót elrágcsálni, és ezzel még a koleszterin értékeinket is megfelelő szinten tarthatjuk.
A dió tömegének több mint 60%-a zsír, ezért meglehetősen magas a kalóriatartalma (10 dkg dió 600 kalóriát tartalmaz) is, de a kutatások alapján, ennek ellenére mégsem növeli az elhízás veszélyét. Sőt, egyes friss kutatások szerint még az étvágyat is csökkenti szerotonin-növelő hatása révén.
Vitaminforrásként is elsőrangú
A- és E ( bőrre jótékony hatású) – vitaminban gazdag, többféle B- vitamin is van a dióban ( B6, mely az izomműködéshez szükséges; B1, amely ideg és izomvédő, serkenti a növekedést; sok benne a biotin). Megtalálható benne a magnézium és kálium, a csontképző fluor, valamint a mangán és a réz, amely a vérképzésben segít. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló nem beszélve immunerősítő szerepéről.
A dió az agy serkentője
Az említett magas vitamintartalomnak, fehérjének és Omega-3 zsírsavaknak köszönhetően az agyi funkciók optimális működését is támogatja. Az Omega-3 nem csak testünk többi részén, hanem az agyban is csökkentik az oxidatív stresszt. De mi is az az oxidatív stressz? Az az állapot, amikor az antioxidánsok és a szabad gyökök egyensúlya felborul a szervezetben. Ráadásul a dióbél teljesen nátriummentes ezért amellett, hogy kitűnő vérnyomáscsökkentő, jó hatással van az agyi erekre is.
A dióban is megtalálható Omega-3 zsírsavak segítik az agyban az agysejtek kommunikációját és az új neuronok létrejöttében is nagy szerepük van. Az sem elhanyagolható, hogy ezeknek a zsírsavaknak nagy befolyása lehet a hangulatunkra is, ugyanis a hangulat szabályozásért felelős központi idegrendszer fejlődésében valamint működésében is szerepet játszanak.
A korábban emlegetett E-vitamin és folát tartalmának köszönhetően a dió még a memóriánkat is javítja.
A dió agyra gyakorolt hatását számos kutatás során vizsgálták már. Az egyikben két hónapon át figyeltek egészséges fiatalokat, akiknél kimutatható volt, hogy a rendszeres diófogyasztás nagyban javította a kognitív képességeiket.
Más kutatásokban az Alzheimer-kór tüneteinek enyhítésében játszott szerepét vizsgálták. Bár ez utóbbi egyelőre még csak állatkísérlet volt, a tapasztalatok azt mutatták, hogy tíz hónap után azok az egerek, amelyek rendszeresen fogyasztottak diót, jelentős javulást mutattak a memória és a tanulás terén. A kutatók összességében ezeket az eredményeket az omega-3 zsírsavaknak és az antioxidánsoknak tulajdonították.
Hogyan fogyasszuk a diót?
Szerencsére szinte eteti magát, így inkább a mennyiségre érdemes odafigyelni. Sósan, édesen és natúr formába is fogyasztható. Tehetünk néhány szemet a reggeli müzlibe, kásához, de magában is elrágcsálhatjuk napközben. Felhasználási módja az ételekben szinte véget nem érő: az arab és török konyha előszeretettel használja töltött húsételekhez, húsgombócokhoz, de a sütemények, mint a baklava fő összetevőjeként is. Készülhet belőle saláta, pite, brownie, dió mártás. Aprítva díszítő és ízfokozója lehet különböző édességeknek, mint például a jégkrémek. A diólikőr és a savanyított dió pedig igazi kuriózumnak számít.
Olaja is rendkívül értékes és ugyanolyan jótékony, mint maga a dióbél. Ezért érdemes salátákhoz rendszeresen fogyasztani. Keverhetjük akár más olajokkal is az íz élmény fokozása érdekében, mint a szőlő- vagy a tökmagolaj.
A leveléből készíthetünk teát, ami gyomor és emésztési panaszok esetén segíthet. Jótékonyan hathat a bélflóra regenerálásában, a baktériumok, vírusok kiűzésében. Azonban a fogyasztását, mint minden gyógynövényét, érdemes időszakosan, kúraszerűen tenni. Időnként tartsunk néhány hét szünetet, majd folytathatjuk a kúrát, ha szükséges.
Egyetlen rossz tulajdonságot róhatunk fel a diónak: erős allergén. Az arra érzékenyeknél súlyos, akár életveszélyes allergiás rohamokat is kiválthat. Ezért használata, fogyasztása esetén legyünk elővigyázatosak.